Putinova vláda se bojí. Proto přitvrzuje v represích, řekl ČRo ruský exministr hospodářství

Ekonomická situace v Rusku se zhoršuje a režim sahá k tvrdším represívním opatřením. Země se tak nezadržitelně blíží k propasti, řekl v rozhovoru pro Český rozhlas předseda Občanské iniciativy a bývalý reformní ministr hospodářství Andrej Něčajev. Podle něj nastává doba politického teroru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Putinova vláda se bojí. Proto přitvrzuje v represích, řekl ČRo ruský exministr hospodářství Andrej Něčajev

Putinova vláda se bojí. Proto přitvrzuje v represích, řekl ČRo ruský exministr hospodářství Andrej Něčajev | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Ruský reformní ekonom a opoziční politik Andrej Něčajev vystoupil na mítinku, jehož účastnící požadovali zrušení paragrafu 212 zákona o přestupcích.

„Náš režim schválil zcela absurdní zákon, na jehož základě po opakovaných přestupcích na veřejných shromážděních mohou člověka poslat do vězení. Ti lidé přitom vystupují s plakáty za dodržování ústavy. Absurdita spočívá v tom, že 31. článek ústavy zaručuje každému právo na nenásilný protest,“ vysvětluje Něčajev.

Právu se podle něj příčí také to, že pachatele přestupku na základě nového zákona trestají dvakrát za tentýž čin, což je nepřípustné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko se blíží k propasti politického teroru, řekl pro ČRo exministr hospodářství. S Andrejem Něčajevem mluvil zpravodaj Martin Dorazín

„V daném případě jde o širší problém. Země nezadržitelně sklouzává k tmářství a k propasti politického teroru, což je strašné. My tady na mítincích bojujeme nejen za konkrétní lidi, kteří skončili ve věznicích, ale také za budoucnost země,“ dodává.

Ruský prezident Vladimir Putin a vláda prý mají strach, protože porušili nepsanou dohodu.

„Režim se samozřejmě bojí. Mnoho let platila nepsaná společenská dohoda mezi vládou a většinou obyvatelstva: ‚My vám zajistíme stabilně rostoucí životní úroveň a vy přivřete oči nad korupcí a omezením demokratických svobod‘,“ popisuje Andrej Něčajev.

Vláda už podle reformátora a bývalého ministra hospodářství druhou krizi krátce po sobě nezvládne.

Ruský prezident Vladimir Putin | Foto: Reuters

„Tento nepsaný konsenzus se dříve či později zhroutí. Je to jako v případě sňatku z rozumu, kdy jeden z partnerů přestal plnit své manželské povinnosti. Režim se toho velmi bojí, proto se pokouší zastrašovat občany a potlačit protestní nálady. Represívní paragraf je jen jedním z prvků této snahy,“ upřesňuje Něčajev.

Revoluce? Chybí lídr

Exilový představitel ruské opozice Garri Kasparov se domnívá, že v Rusku dozrává revoluční nálada a že země revoluci potřebuje. Kasparov napsal, že lepší je krátkodobý chaos než úplná katastrofa. Něčajev ale tak radikální není.

„Nevím, jestli to bude revoluce a zda k tomu dojde už letos. Opozice je různými opatřeními velmi potlačená a chybí jasný lídr, kterým byl Boris Jelcin. Je ale prakticky jasné, že k sociálním protestům dojde,“ domnívá se.

Garri Kasparov | Foto: David Monniaux CC BY-SA 3.0

Ruská ekonomika ještě nějakou dobu vydrží, ale bude nadále klesat, odhaduje šéf Občanské iniciativy: „Čeká nás několik let plus minus nulového hospodářského růstu. Je možné, že podle statistik to bude pár desetin procenta růstu, ale statistiky jsou u nás manipulované. Bude to efekt jen na papíře. Já spíš odhaduji, že pokles bude pokračovat.“

Ruská demokratická opozice navíc podle něj nemá mnoho šancí, jak tuto situaci v letošních parlamentních volbách zvrátit.

„Vezmeme-li v úvahu, jak se u nás volby falšují a jak režim při volbách zneužívá státní aparát, naše naděje nejsou moc velké. Je ale faktem, že v zemi rostou opoziční nálady - pravicové i levicové. Kdyby se u nás konaly čestné volby, vládnoucí strana by o moc přišla,“ uzavírá Andrej Něčajev.

K volebním urnám půjdou Rusové letos v září.

Účastnící mítinku požadovali zrušení paragrafu 212 zákona o přestupcích. Vystoupil na něm také ruský reformní ekonom a opoziční politik Andrej Něčajev | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme