Raketa, která zasáhla malajsijské letadlo, patřila podle Bellingcatu ruské armádě

Raketa, která před dvěma lety zasáhla malajsijské letadlo nad Ukrajinou, patřila ruské armádě. Mezinárodní vyšetřovací skupina Bellingcat zjistila přesné číslo raketového komplexu Buk, který se v dané chvíli nacházel v Donbasu, rakety byly ve výzbroji 53. brigády ruské armády. V troskách sestřeleného civilního letadla v červenci 2014 zahynulo 289 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiletadlový systém BUK M2E

Protiletadlový systém BUK M2E | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Vitaly V. Kuzmin

Číslo raketového komplexu zjistila skupina Bellingcat rozborem různých fotografií jak z Donbasu, tak z Ruska, které vojáci publikovali na sociálních sítích.

Investigativci porovnali mírná poškození techniky, kabely a disky kol. Dospěli k závěru, že na Ukrajině i v Rusku šlo o týž komplex číslo 332 ruské armády.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov prohlásil, že je nutné prověřit, kdo se za skupinou Bellingcat skrývá. V minulosti se podle něj objevilo mnoho podvržených informací i fotografií. Rusko trvá na oficiální verzi ministerstva obrany, podle které bylo malajsijské letadlo sestřeleno z ukrajinských pozic.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme