Rakouská nemocnice zřejmě zaměnila novorozeňata. Přišlo se na to po 25 letech

Matka s dcerou ze Štýrského Hradce zcela náhodou během darování krve zjistily, že nejsou biologicky spřízněné a že se nemocnice v roce 1990 zřejmě dopustila záměny novorozeňat. Případ už prošetřuje rakouské státní zastupitelství a klinika se snaží vypátrat druhou poškozenou rodinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díte, novorozenec, miminko

Díte, novorozenec, miminko | Foto: Fotobanka Pixabay

V rámci odběru krve přišli lékaři před časem na to, že se krevní skupina 25leté ženy neshoduje s krevními skupinami jejích rodičů.

Následovala analýza DNA, která potvrdila, že se nejedná o biologické příbuzné. Matka s dcerou nechápaly, jak je něco takového možné.

Lékaři si to vysvětlují tak, že při manipulaci s nově narozenými dětmi se pravděpodobně jednomu z nich uvolnil identifikační náramek, který byl následně omylem umístěn na ruku jiného dítěte.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakouská nemocnice zřejmě zaměnila novorozeňata. Přišlo se na to po 25 letech

Univerzitní klinika ve Štýrském Hradci namítá, že se zatím nepodařilo případ spolehlivě objasnit. V současné době prý nemá důkazy, že by personál pochybil.

Nemocnice zároveň vyzvala všechny ženy, které tam mezi 15. říjnem a 20. listopadem 1990 přišly na svět, případně které tam v daném termínu porodily dceru, aby se dostavily na bezplatné testy DNA.

Zatím se přihlásilo deset dcer a sedm matek. Očekává se, že k analýze svolí i další ženy. V klíčovém termínu se na klinice narodilo na 200 dívek. Pátrání po druhé poškozené rodině tedy potrvá a kauza zatím zůstává s otevřeným koncem.

Univerzitní klinika ve Štýrském Hradci dodává, že v dnešní době už se prý rodiče nemusejí záměny dětí obávat. Novorozenci se matkám neodebírají a ženy je mají v případě nekomplikovaného porodu vždy u sebe na pokoji. Dítě má navíc pro jistotu dva identifikační náramky, které se několikrát denně kontrolují.

Marie Woodhamsová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme