Rakouská policie našla v odstaveném kamionu desítky mrtvých běženců. Zřejmě se udusili

Rakouská policie pátrá po řidiči kamionu, ve které našla desítky mrtvých běženců. Pašeráci lidí auto postavili do odstavného pruhu na dálnici mezi Maďarskem a Vídní. Lidé uvnitř vozu se pravděpodobně udusili. Mluví se o 20 až 50 mrtvých, počet by měli policisté upřesnit během zítřka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůz, který patřil společnosti Hyza, zkoumá policie

Vůz, který patřil společnosti Hyza, zkoumá policie | Zdroj: Reuters

Případem se intenzivně zabývá rakouská, slovenská a maďarská policie. Úřady kvůli rozkladu těl soudí, že migranti zemřeli už před delší dobou. Neví se ale, jak dlouho v kamionu byli.

Policisté důkladně ohledali kabinu řidiče a sejmuli otisky prstů. Vůz pak odvezli pryč z dálnice do nedalekého skladu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Rakousku našli kamion s desítkami mrtvých běženců. Podrobnosti řekl zpravodaj Petr Vavrouška a redaktorka Pavlína Nečásková

„Kamion jsme převezli na stanici pohraniční veterinární kontroly, která se už nepoužívá. V části budovy tam vytvoříme umělé chlazení, aby měli technici lepší podmínky pro práci. Pak otevřeme nákladní prostor a zjistíme, kolik přesně je v něm těl,“ řekl zemský policejní šéf v nejvýchodnější rakouské spolkové zemi Burgenland Hans Peter Doskozil.

Kamion stál na dálnici A4 nedaleko obce Parndorf zřejmě od středy. Auto mělo včera ráno odjíždět od Budapešti a ještě v noci přejet přes rakouské hranice. Není stále jisté, jestli tam i začínala jeho cesta nebo je to pouze první bod, který zachytily bezpečnostní kamery.

Vůz původně patřil slovenské společnosti Hyza. Jde o masokombinát, který od roku 2006 spadá pod skupinu Agrofert. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky ale Hyza auto dávno prodala.

„Firma má celkem šest vozů, všechny jsou podle systému na kontrolu polohy vozidel na území Slovenska. Hyza navíc do Rakouska zboží vůbec nevozí. Může tak jít o vůz, který jsme v minulosti prodali a nový majitel ho nepřelepil,“ uvedl Hanzelka.

Merkelová se kvůli smrti uprchlíků dovolává pomoci z unie. Je to evropská povinnost, míní

Číst článek

Kamion měl dočasné registrační značky Maďarska. Podle mluvčího tamější vlády si je vyzvedl na jihu země občan Rumunska. Podrobnosti vyšetřovatelé nesdělili, zatím stále neznají ani identitu řidiče.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl Leitnerová řekla, že čtvrtek byl černý den pro Rakousko. Pašeráci uprchlíků podle ní nejsou žádní beránci a je potřeba vůči nim přitvrdit. Rakousko chce proto zpřísnit kontroly v mezistátních vlacích a v pohraničních oblastech.

Na dalších společných policejních hlídkách u hranic se už minulý týden dohodli ministři zahraničí Česka a právě Rakouska.

ČTK, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme