Rakouská vláda po ostrých výrocích ministryně vnitra couvá. Násilí proti migrantům prý nechystá

Rakousko by mohlo proti migrantům na hranicích použít i sílu. Větu, která v úterý proletěla i českými médii, měla pronést rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Oficiální plány rakouské vlády ale s ničím takovým nepočítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová | Zdroj: Reuters

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová řekla, že pokud Evropa nenajde společné řešení uprchlické krize, bude možná potřeba použít sílu na hranicích, neřekla ovšem na kterých, a že pak nejsou ani v Rakousku vyloučené obrázky jako nedávno z Makedonie, s použitím slzného plynu proti běžencům.

Její stranický kolega, vicekancléř Reinhold Mitterlehner, ale vzápětí řekl, že nic takového se nechystá. Nikdo teď nezvažuje střelbu do lidí nebo násilné techniky. Maximálně jako sebeobranu policistů. Vyjádření Miklové-Leitnerové bylo podle něj nejspíš nedorozumění.

Politička má i v Rakousku trochu "pistolnické" renomé a nejde pro ostrá slova daleko. Je také třeba brát v potaz, že rakouská vládní koalice je uprostřed volební kampaně.

O víkendu koalice utrpěla těžké ztráty v zemských volbách v Horním Rakousku, za deset dní se bude volit v ostře sledovaných volbách ve Vídni.

Koalice je pod tlakem populistické strany Svobodných, které nahrává téma uprchlíků. Lidovci se proto snaží přitvrdit aspoň rétoricky proti běžencům. Částečně to může vysvětlit i poslední výrok Miklové-Leitnerové.

Policie a armáda společně cvičí ochranu česko-rakouských hranic

Číst článek

Rakouská vláda se nicméně obává toho, že Německo přitvrdí svou azylovou politiku i kontroly na hranicích, jak v úterý avizovalo.

Pokud by přes rakousko-německou hranici přestaly jezdit vlaky, které zatím organizovaně přepravují uprchlíky, desítky tisíc běženců by zůstaly v Rakousku, a to by mělo problém se o ně postarat.

Německé ministerstvo vnitra včera přesně neřeklo, jak dlouho ještě tato "gentlemenská domluva" mezi oběma státy potrvá. Rakouská vláda tak zůstává nadále v nejistotě.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme