Rakousko chce v příštích čtyřech letech přijmout maximálně 130 tisíc žadatelů o azyl

Rakousko chce omezit počet přicházejících migrantů. V příštích čtyřech letech by jich do země mělo přijít maximálně celkem 130 tisíc. Na horní hranici počtu žadatelů o azyl se předběžně dohodla rakouská vláda se zástupci spolkových zemí. Změnu kurzu má potvrdit dnešní schůzka vlády, hejtmanů a starostů ve Vídni. Některé nevládní organizace ale takové omezení považují za protiprávní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský vicekancléř Reinhold Mitterlehner (vlevo) a kancléř Werner Faymann

Rakouský vicekancléř Reinhold Mitterlehner (vlevo) a kancléř Werner Faymann | Zdroj: Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann ohlásil změnu pravidel na hranici mezi Rakouskem a Slovinskem.

Ode dneška tam policie změní systém kontrol, aby mohla lépe rozdělovat migranty podle toho, jestli chtějí v Rakousku nebo Německu požádat o azyl. Ostatní Rakousko nevpustí dál.

Do Rakouska každý den přichází několik tisíc uprchlíků, většina jich ale míří dál, hlavně do Německa. Loni rakouské úřady obdržely 90 tisíc žádostí o azyl, což je 200procentní nárůst počtu žádostí oproti roku 2014. Pokud nová pravidla začnou platit, mělo by to letos být výrazně méně.

Téma uprchlíků zvyšuje napětí v rakouské vládní koalici a zřejmě ovlivní i kampaň před prezidentskými volbami. První kolo bude v dubnu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme