Rakousko se připravuje na zavedení hraničních kontrol v Brennerském průsmyku

Rakousko spustilo přípravné práce před zavedením hraničních kontrol v Brennerském průsmyku. V místě mezi horami širokém jen několik set metrů do konce května přibude nová hala překrývající dálnici a možná i hraniční plot. Vídeň tak chce omezit počet migrantů, kteří by tudy mohli do Rakouska přijít z Itálie po uzavření takzvané balkánské trasy uprchlíků. Zatímco obchodníci kolem Brenneru se bojí o tržby, politici mírní obavy a říkají, že kontroly jsou jen krajní varianta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakousko spustilo přípravné práce před zavedením hraničních kontrol v Brennerském průsmyku

Rakousko spustilo přípravné práce před zavedením hraničních kontrol v Brennerském průsmyku | Zdroj: Reuters

Jeden z klíčových evropských hraničních přechodů nezůstane kvůli migraci uzavřený, ujistil během návštěvy Prahy rakouský prezident Heinz Fischer. Samotné kontroly chce Vídeň spustit, až pokud by počet migrantů mířících k průsmyku výrazně vzrostl.

„Ta hranice se přece nezavře, to v Brenneru ani nejde. Také letos tudy projdou statisíce lidí a tuny zboží. Rakousko musí ale lépe kontrolovat, kdo přichází do země, a pouštět jenom ty, kteří mají buď právo na mezinárodní ochranu, nebo mají platné vízum. Úplné utěsnění hranice si ale neumím představit,“ řekl Českému rozhlasu Fischer.

Podnikatelé a hoteliéři v italské i rakouské části Tyrolska se kvůli chystaným kontrolám bojí o tržby. Prezident Fischer ale vážnější ekonomické škody neočekává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rakousko spustilo přípravné práce před zavedením hraničních kontrol v Brennerském průsmyku. Více od Vojtěcha Bergera ze zahraniční redakce

„Myslím si totéž, co hejtmani v rakouské i italské části Tyrolska. Podle nich má hranice v Brennerském průsmyku dva úkoly – nepřerušit pokud možno pohyb lidí a nákladu a nepustit dál nikoho, kdo na to nemá právo,“ dodal Fischer.

Heinz Fischer patřil v rakouské politice k mírnějším hlasům, které v minulých měsících volaly po humánním přístupu k uprchlíkům spíš než po přísnější ostraze hranic.

Vláda se ale nakonec rozhodla jinak - zpřísnila podmínky pro udělení azylu, stanovila roční i denní limity na počet přijatých žádostí o azyl a oznámila, že víc než na 10 místech výrazně zpřísní ostrahu rakouské hranice. Týká se to hlavně hranic s Maďarskem, Slovinskem a Itálií.

Kdy kontroly začnou, není zatím jasné

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil potvrdil, že stejná opatření se chystají i v Brennerském průsmyku, v místě, které se víc než ostatní stalo symbolem otevřených vnitřních evropských hranic. I dálnice z Innsbrucku na Brenner přechází přes majestátní Europabrücke, evropský most.

Pro větší ostrahu hranice v horách u Brenneru má ale pochopení i český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. „Samozřejmě dá se očekávat, že se mohou objevit jiné migrační trasy, a Rakousko se připravuje v určitém předstihu na možné problémy mezi africkým pobřežím a Itálií,“ poznamenal český premiér.

Kdy přesně a jak intenzivně začne Rakousko provoz v Brennerském průsmyku opravdu kontrolovat, není jasné. Vláda ve Vídni se chce rozhodnout na základě aktuální situace na migračních trasách.

Rakušané zahajují stavební práce pro budoucí oplocení na své části Brennerského průsmyku | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme