Rakousko zpřísnilo kontrolu na hranicích. Policie dopadla 5 převaděčů

Kvůli pašování migrantů zpřísnilo Rakousko kontroly na přechodech své východní hranice. Rakouské rozhlasové stanici ORF to řekla ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Rakouská policie pak oznámila první úspěch akce - odhalila imigranty a zatkla jejich převáděče. Podle maďarské tiskové agentury MTI se ale kvůli kontrolám v Maďarsku tvoří před hraničními přechody kolony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakousko zpřísnilo kontroly na hranicích s Maďarskem. Na dálnicích se tvoří dlouhé kolony

Rakousko zpřísnilo kontroly na hranicích s Maďarskem. Na dálnicích se tvoří dlouhé kolony | Zdroj: Reuters

Rakousko k opatření přistoupilo po čtvrtečním hrůzném nálezu chladírenského nákladního automobilu s mrtvolami 71 uprchlíků na dálnici zhruba 50 kilometrů východně od Vídně.

Lidé se v hermeticky uzavřeném nákladním prostoru pravděpodobně udusili. Maďarská policie již zadržela pět osob podezřelých v souvislosti s touto tragickou událostí.

O tom, že rakouská policie zpřísní kontroly vozidel, ve kterých by se mohli ukrývat uprchlíci převádění přes hranice, Miklová-Leitnerová informovala už v neděli. Auta ale podle ní měla být prověřována v blízkosti hranic na vytipovaných místech a v součinnosti s policiemi sousedních zemí.

Teď prohlásila, že Rakušané budou kontrolovat všechny důležité hraniční přechody na východě a prohlížet všechna vozidla, ve kterých by mohli být migranti pašováni.

Nejde prý podle ní v žádném případě o hraniční kontroly, které by odporovaly Schengenské dohodě, ale o bezpečnostní akci policie na silnicích. Podezřelé je prakticky každé nákladní auto, i malé dodávky, které by mohly uprchlíky převážet.

Zatkli už pět převaděčů

Rakouská policie od začátku zpřísněných kontrol na hranicí­ch objevila asi 200 azylantů a zatkla pět převaděčů.

Už během víkendu rakouští policisté zadrželi 8792 lidí, kteří vstoupili do země nezákonně. Policie zahájila trestní stíhání proti 36 osobám podezřelým z pašování lidí.

Mimo jiné chytila blízko hranic u Hegyeshalomu dva maďarské občany, kteří v autech taxislužby přiváželi migranty. V neděli zatkli i německou občanku, která chtěla přejet hranici do Rakouska se třemi Syřany a Libyjcem.

Podle MTI se kvůli kontrolám vytvořila na hlavní maďarské dálnici M1 vedoucí do Rakouska až třicetikilometrová fronta. Problémy jsou ale i na dalších důležitých komunikacích. Na přechodu v Šoproni je šestikilometrová kolona aut, v obci Kóphaza se vytvořila čtyři kiometry dlouhá fronta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme