Řecké úřady se snaží uvolnit místo v aténském přístavu pro další migranty

Do Atén od rána připlula asi tisícovka běženců. Stovky dalších dorazí z řeckých ostrovů ještě dnes večer. Část jich několik dní zůstává přímo v přístavu. Jiní si kupují lístky na vlak nebo autobus a snaží se co nejrychleji dostat k makedonské hranici. Makedonie ale své hranice uzavřela a do země pouští jen omezený počet migrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z řeckých ostrovů dnes připlula do Atén další asi tisícovka migrantů

Z řeckých ostrovů dnes připlula do Atén další asi tisícovka migrantů | Zdroj: Reuters

„Chtěli jsme se co nejdřív dostat k hranicím, ale teď se z Idomeni někdo vrátil zpátky sem do Atén a říkal, že je tam zima a velmi špatné podmínky. Tak nevím," krčí rameny Afghánec Ramesh, který se svou rodinou zatím čeká na otevření cesty na západ v aténském přístavu.

V několika budovách tamního terminálu teď vyčkává asi 2500 uprchlíků. Mají tam pevnou střechu nad hlavou a humanitární organizace je stíhají zásobovat potravinami, vodou, čajem a podobnými věcmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci migrantů, kteří připlouvají do Atén, mluvila zvláštní zpravodajka ČRo v Řecku Tea Parkanová

Denně ale do Pirea připlují asi 2000 dalších běženců, a tak se úřady snaží alespoň část z nich rozmístit do center v jiných městech. Přednost mají v tuto chvíli syrské rodiny s malými dětmi. Ze strany Syřanů se ale setkávají s velkou nedůvěrou.

Část migrantů pak po příjezdu do Pirea sama odjíždí nebo odchází do města, v aténských ulicích a na náměstích někteří bivakují. Část jich také rovnou zamíří do uprchlického tábora u Idomeni na hranicích s Makedonií, kde už se ale nyní tísní kolem 13 tisíc běženců.

Stanový tábor migrantů, kteří uvízli na řecko-makedonské hranici v Idomeni | Foto: ČTK/AP

Opatření pro zvládnutí migrační krize | Foto: Český rozhlas

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme