Řecko chce omezit příliv migrantů, v zemi se jich hromadí desítky tisíc

V Řecku uvízly desítky tisíc migrantů, kteří nemůžou pokračovat dál na sever kvůli posíleným hraničním kontrolám. Atény proto chtějí omezit příliv uprchlíků, kteří připlouvají k řeckým břehům z Egejského moře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti spí na nepoužívaném letišti Hellenikon v Aténách, kde jsou dočasně ubytováni

Migranti spí na nepoužívaném letišti Hellenikon v Aténách, kde jsou dočasně ubytováni | Zdroj: Reuters

Kvůli zpřísnění kontrol na hranicích na balkánské trase už v Řecku uvízlo více než 20 tisíc utečenců. Řadu z nich řecké úřady přemístily od hranic zpět na jih.

Do Řecka ale stále připlouvají další migranti. Od začátku roku jich přicestovalo už více než sto tisíc.

Atény teď chtějí příliv beženců přes Egejské moře zmírnit tím, že jich budou z řeckých ostrovů na pevninu přivážet méně. Řecko už vyzvalo přepravní společnosti, aby snížily jejich přepravu.

Do Německa díky opatření na balkánské trase nepřicházejí téměř žádní uprchlíci

Číst článek

Někteří z migrantů také mají najít prozatímní ubytování na trajektech. V pátek to prohlásil ministr pro lodní dopravu a záležitosti ostrovů Teodoros Dritsas. Řecko také postaví pět nových přijímacích středisek.

ČR pomůže Makedonii s hlídáním hranice

Česko mezitím poskytne makedonské policii lepší vybavení pro hlídání hranice s Řeckem. V záchytném táboře Vinojug na makedonsko-řeckém pomezí to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. „Česká republika tam bude posílat finanční pomoc ve výši 20 milionů korun a jsme připraveni v naší misi policistů pokračovat,“ ujistil.

Posílení makedonské hranice je podle visegrádské čtyřky záložní plán pro případ, že se nepodaří zastavit příliv uprchlíků do Řecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na makedonskou-řeckou hranici, kde pomáhá s ostrahou i zhruba 30 českých policistů, se dnes vydal ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec

Makedonie uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu a dál pouští jen uprchlíky ze Sýrie a Iráku – za předpokladu, že mají platné doklady.

Na přechodu Idomeni zůstává zhruba 5000 lidí. Podle agentury DPA za posledních 24 hodin makedonští pohraničníci pustili jen zhruba 260 lidí. Migranti stále čekají, že budou moci jít dál.

„Nevím, co bude dál. Mysleli jsme, že teď už to bude lehké. Čekáme, ale už jsme z toho unavení. Každý den nám říkají: zítra půjdete, zítra už půjdete,“ popisuje Jazíd, mladík ze syrského Damašku.

Zástupci Makedonie, Srbska, Chorvatska, Rakouska a Slovinska oznámili, že denně vpustí do svých zemí necelých 600 běženců. Srbsko se přitom migrantům uzavřelo už před dvěma dny a Makedonie dnes podle řeckých úřadů nepřijala ani jednoho uprchlíka.

Trasy migrace | Foto: Český rozhlas

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme