Řecko ochromila 24hodinová stávka, uzavřená jsou i letiště

Život v Řecku komplikuje celodenní generální stávka. Nefungují školy, státní nemocnice poskytují pouze neodkladnou péči a nevysílá ani státní rozhlas nebo televize. Stávka ochromila i letecký provoz, dnes se k ní totiž připojili i letoví dispečeři. Už zítra se má navíc podobná situace opakovat také v aténském přístavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Součástí generální stávky je i demonstrace odborů v Aténách

Součástí generální stávky je i demonstrace odborů v Aténách | Zdroj: Reuters

Jde o protest proti reformám v oblasti sociálního zabezpečení, které po Řecku v rámci takzvaného třetího záchranného programu požadují zahraniční věřitelé.

Navíc v době, kdy Atény jednají o dalších úsporných opatřeních ve výši 5,4 miliardy eur, v přepočtu necelých 150 miliard korun, které jsou právě součástí záchranného balíčku Řecka ve výši 86 miliard eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

V řecké metropoli uvízl kvůli generální stávce zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš

Jak ale předáci odborového svazu státních zaměstnanců ADEDY vyhrožují, dnešní stávka je pouze „rozehřívací“, a pokud vláda předloží zákon s opatřeními parlamentu, budou stávkovat 48 hodin. Odborové svazy připomínají, že zaměstnanci od počátku krize přišli už o téměř polovinu svých příjmů a že neunesou další zátěž.

Také popularita vlády premiéra Alexise Tsiprase prudce klesá – jeho strana Syriza měla podle posledního průzkumu podporu jen 16 procent voličů, zatímco Nová demokracie už 25. Tsipras si také vysloužil přezdívku Pinocchio, tedy že mu v Řecku už věří jen málokdo.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme