Řecko ochromila generální stávka. Došlo i na střety s policií

Život v Řecku se znovu zastavil. Zemi totiž ochromila další čtyřiadvaceti hodinová stávka. Řecká policie se ostře střetla s radikálními skupinkami demonstrantů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Řecku. Radikální skupina se střetla s policií.

Protesty v Řecku. Radikální skupina se střetla s policií. | Foto: AFP

„Celý střet netrval příliš dlouho. Jednalo se asi o půlhodinový dosti ostrý boj, který se podařilo postupně zatlačit. Pomocí samotných demonstrantů se povedlo tuto skupinu určitým způsobem izolovat,“ popsala spolupracovnice ČRo v Athénách Andronika Čolasová.

Poté se menší skupinky prosazovaly hlavně okolo polytechniky. „Policie ale byla na tyto události dobře připravena. Na velké napětí, které ve společnosti panuje, se podařilo události udržet vcelku pod kontrolou,“ dodala Čolasová.

V pořadí už sedmý letošní protest zastavil mimo jiné provoz na řeckých letištích, nejezdí ani vlaky, zcela ochromena je veřejná doprava, z přístavů nevyplouvají lodě. Ke stávce se navíc připojili i novináři. V televizích a rádiích tak nejdou zprávy, zítra nevyjdou noviny.

Hlavní dnešní protesty se soustřeďovaly do Athén a přístavu Soluně. Kvůli očekávaným nepokojům úřady v metropoli posílily bezpečnost. Podobná situace bude i zítra, protože stávka bude pokračovat. Opět se dají očekávat střety radikálů s policisty.

Řekové protestují proti úsporným opatřením. Radikální vládní rozpočtové škrty ale mají zadluženému Řecku pomoc snížit deficit. A to v souladu s podmínkami záchranného úvěru od EU a MMF.

Lubica Bergmanová, ak, andronika Čolasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme