Řecko ochromila celodenní stávka odborů, desetitisíce lidí protestují kvůli škrtům

Řecko ochromila celodenní generální stávka. Na protest proti škrtům ji vyhlásily dvě hlavní odborové centrály. Zrušeny byly lety, zastavily se i trajekty a veřejná doprava, byly uzavřeny školy, soudy i lékárny a v nemocnicích zůstal jen nezbytný personál pro nouzové případy. Informovala o tom agentura AP. K protestu se hlásí také živnostníci, zemědělci a penzisté. Nesouhlasí zejména se změnami v důchodovém systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké odbory vyhlásily generální stávku

Řecké odbory vyhlásily generální stávku | Zdroj: ČTK

Pochodu v centru Atén se zúčastnilo asi 20 tisíc stoupenců odborů, dalších 10 tisíc osob včetně okolo tisícovky právníků se účastnilo dalších demonstrací. Na bezpečnost dohlížely desítky policistů, jejichž cílem bylo zabránit nepokojům, ke kterým v Aténách při podobných protestech v minulosti docházelo.

Většinu Řeků nyní stmeluje odpor k reformě, jež se má dotknout aktivního obyvatelstva, které si má připlácet na sociální pojištění a přitom očekávat nižší penze. Demonstrace byly v plánu i v Soluni a dalších řeckých městech.

První kabinet premiéra Alexise Tsiprase přijal v červenci podmínky takzvaného záchranného balíčku, které zavazují ke krácení výdajů ve veřejném sektoru.

Protesty v Řecku | Foto: Reuters

Podle mezinárodních věřitelů má Řecko snížit letošní rozpočet na důchody o v přepočtu téměř 50 miliard korun.

Vzhledem k tomu, že za posledních pět let se důchody snižovaly už jedenáctkrát, chce vláda pomoct penzistům sociálními dávkami.

Odbory kritizují nejen škrty, ale také plánované navýšení odvodů na sociální pojištění. To podle nich povede k dalšímu oslabování příjmů ekonomicky aktivních.

Řekové stávkují v době, kdy Brusel a Mezinárodní měnový fond posuzují, nakolik Atény plní podmínky, k nimž se země zavázala.

K protestům se připojili také právníci | Foto: Reuters

Řecké odbory vyhlásily generální stávku | Foto: ČTK

Řecké odbory vyhlásily generální stávku | Foto: ČTK

ČRo, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme