Řecko v referendu odmítlo podmínky eurozóny. Její lídři chystají summit

Řekové nechtějí přijmout podmínky mezinárodních věřitelů. V ostře sledovaném referendu zamítli jasnou většinou více než 61 procent hlasů návrh, který jim v červnu kvůli nové dohodě o finanční pomoci předložila eurozóna. Její lídři výsledek hlasování uznali a svolali na úterý summit, který se má nastalou situací zabývat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové slaví před parlamentem v Aténách. V referendu jasně odmítli podmínky mezinárodních věřitelů

Řekové slaví před parlamentem v Aténách. V referendu jasně odmítli podmínky mezinárodních věřitelů | Zdroj: Reuters

Obě strany se rozcházejí v názorech, co z referenda vyplývá. Zatímco řecký premiér Alexis Tsipras hodlá zahájit nové vyjednávání zahrnující odpis části řeckého dluhu, z evropské strany se neoficiálně ozývají názory, že už není moc o čem jednat.

Předseda Evropské rady Donald Tusk svolal v reakci na výsledek řeckého referenda na úterní večer summit zemí eurozóny. V pondělí již zahájí přípravy vrcholné schůzky společně s šéfy Evropské komise, ECB i euroskupiny.

Podle šéfa eurozóny a nizozemského ministra financí Jeroena Dijsselbloema Řekové v referendu hlasovali způsobem, který bude mít podle Evropy pro jejich budoucnost smutné důsledky.

Země platící eurem trvají na tom, že případná další pomoc Řecku bude spojena s tvrdými podmínkami.

Německo zatím vyčkává, s jakými požadavky přijde řecká vláda. Ochota k ústupkům vůči Řecku je mezi politiky německých koaličních stran ale stále mizivá. Vicekancléř Sigmar Gabriel nevidí po odmítavém referendu téměř žádnou možnost kompromisu s Aténami.

O dalším postupu se bude už dnes v podvečer v Paříži radit také německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Tsipras chce jednat o odepsání části řeckých dluhů. Varufakis odstoupil, aby mu to ulehčil

Číst článek

Francouzský prezident Hollande se podle informací z Elysejského paláce bude snažit, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Pravice na něj ovšem tlačí, aby Aténám neustupoval. Šéfka Národní fronty Marine Le Penová označila výsledky referenda za pěknou a velkou lekci demokracie a návrat k národům.

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD se Řekové rozhodli pro horší a těžší variantu nejen pro sebe, ale pro celou Evropu.

Držet Řecko v eurozóně proti jeho vůli je podle Sobotky téměř nemožné. Podobně situaci hodnotí i ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Atény podle něj nikdy neměly vstoupit mezi země platící eurem.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL doufá, že zvítězí zdravý rozum, jinak bude Evropská unie v nepříjemné situaci. O možném odchodu Řecka z eurozóny mluví kromě premiéra také ministr zahraničí nebo někteří opoziční politici.

Podle předsedy opoziční KSČM Vojtěcha Filipa je ale možné další vývoj jen těžko předvídat, vše bude záležet na jednání lídrů zemí platících eurem, kteří se zítra sejdou v Bruselu. Řekové přesto podle Filipa vyslali Evropě jasný signál.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

ČTK, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme