Řecký soud znovu otevřel případ neonacistické strany Zlatý úsvit. Obviněným hrozí až 20 let

Soud v Aténách znovu otevřel případ členů neonacistické strany Zlatý úsvit. Podezření z členství ve zločinecké organizaci čelí 69 lidí včetně 18 bývalých poslanců. Všem hrozí několikaleté vězení. Líčení začalo už v dubnu, soudce ho ale odročil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud se členy Zlatého úsvitu opět provází přísná bezpečnostní opatření

Soud se členy Zlatého úsvitu opět provází přísná bezpečnostní opatření | Zdroj: Reuters

Podle řeckých deníků začal soud vyslýchat první svědky. Předseda strany Nikos Michaloliakos, který je také mezi obviněnými, ale dnes do soudní síně zřejmě nedorazí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Řecku pokračuje soud se členy kontrovezrní strany Zlatý úsvit. Podrobnosti přinesla redaktorka Čro Pavlína Nečásková

Soud podobně opět provází velmi přísná bezpečnostní opatření. Očekává se, že celou kauzu budou provázet protesty příznivců i odpůrců Zlatého úsvitu.

Policie se obává, aby se oba dva tábory spolu nestřetly. Při prvním stání v dubnu zůstaly v okolí soudní síně dokonce uzavřené některé školy.

Obžaloba tvrdí, že strana fungovala jako zločinecká organizace vojenského typu - takže vybízela k napadání nebo dokonce zneškodnění přistěhovalců a politických odpůrců. Někteří členové Zlatého úsvitu čelí obvinění z vraždy, napadání imigrantů nebo nelegální držení zbraní. Hrozí jim až dvacet let za mřížemi.

Představitelé Zlatého úsvitu tvrdí, že případ je politicky motivovaný.

Policie má obavy se střety mezi odpůrci a příznivci Zlatého úsvitu. První stání, které se konalo v dubnu, provázely silné protesty | Foto: Reuters

Ostře sledovaný proces začal v dubnu za přísných bezpečnostních podmínek. Řecké úřady strávily vyšetřováním různých obvinění asi 15 měsíců a očekává se, že celý soudní případ bude trvat možná i déle.

Strana vznikla v 80. letech a hned zpočátku vyvolávala kontroverzi a to hlavně rasistickými gesty, výroky. Její zakladatel Nikos Michaloliakos byl před sedmi lety zvolen do aténské městské rady a hned na jejím prvním zasedání pohoršil veřejnost, když se uvedl nacistickým pozdravem.

Extrémní rétoriku strana postupem času zmírnila. Své cíle ale obrátila proti přistěhovalcům, kteří podle nich berou Řekům práci a přinášejí do země kriminalitu.

V současnosti je třetí nejsilnější stranou v řeckém parlamentu. V lednových volbách získala 17 z celkem 300 mandátů.

Řecké politické strany | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme