Řečtí voliči dali druhou šanci Syrize. Její soupeř už přiznal porážku

Předčasné parlamentní volby v Řecku jasně vyhrála levicová Syriza bývalého premiéra Alexise Tsiprase. Její největší soupeř, konzervativní Nová demokracie, už ústy lídra Vangelise Meimarakise přiznala porážku. Zatím je sečtena asi polovina volebních lístků. Syriza dostala 35,5 procenta hlasů, tedy mnohem více, než odhadovaly předvolební průzkumy. Nová demokracie získala zhruba 28 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci levicového uskupení Syriza se radují po oznámení předběžných výsledků voleb

Příznivci levicového uskupení Syriza se radují po oznámení předběžných výsledků voleb | Zdroj: Reuters

Syriza chce údajně vytvořit vládu do tří dnů, našla už i koaličního partnera. Šéf malé nacionálně-konzervativní strany Nezávislí Řekové, která zřejmě získá deset mandátů, potvrdil, že je připraven jít se Syrizou do vlády. V tuto chvíli na Syrizu podle odhadů připadá 144 mandátů v 300členném parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Staronovým řeckým premiérem bude zřejmě Alexis Tsipras. Sčítání hlasů sleduje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Mluvčí strany už také oznámila, že Syriza dodrží závazky dané evropským věřitelům. Chce ale dále vyjednávat lepší podmínky pro Řecko.

Na třetím místě znovu končí neonacistický Zlatý úsvit se ziskem přes sedm procent. Socialistická strana PASOK získává 6,4 procenta a řečtí komunisté (KKE) mají 5,5 procenta.

Do parlamentu se podle průběžných výsledků dostanou ještě Nezávislí Řekové se ziskem asi 3,7 procent hlasů, centristická strana To Potami a Centristická unie.

Lidová jednota, která se před volbami odštěpila od Syrizy, zůstává těsně pod tříprocentní hranicí pro vstup do parlamentu. Konečné výsledky hlasování se očekávají v pondělí ráno.

Ve volbách jde o 250 parlamentních křesel. Vítězná strana pak jako bonus získá automaticky dalších 50 mandátů. K vytvoření samostatné vlády by ovšem jedna strana musela získat kolem 38 procent hlasů.

Příznivci Syrizy oslavují už třetí Tsiprasovo vítězství v řadě – loni triumfoval ve volbách do Evropského parlamentu, letos v lednu pak uspěl ve volbách do parlamentu řeckého.

„Řekové nedovolí, aby o nich rozhodovali jiní. Dají mandát silné vládě, která bude u moci čtyři roky, bude za zemi bojovat v Řecku i v zahraničí, pokročí v nezbytných reformách a rozejde se se starým režimem,“ prohlásil Tsipras poté, co odvolil.

Šéf Nové demokracie Meimarakis pogratuloval Tsiprasovi k vítězství: „Volební výsledek vypadá jasně, Syriza a pan Tsipras vítězí. Gratuluji mu a vyzývám ho, aby vytvořil vládu.“

Sčítání hlasů je zatím teprve na začátku. Definitivní výsledky řeckých voleb se očekávají v pondělí ráno | Foto: Reuters

Meimarakis nicméně upozornil, že druhé místo považuje za úspěch. O Nové demokracii si totiž někteří ještě v lednu mysleli, že se rozpadne.

Volební účast byla na řecké poměry velmi nízká. Hlasování ignorovalo více než 40 procent z téměř deseti milionů oprávněných voličů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběžné výsledky řeckých voleb okomentovala politoložka Kateřina Kňapová

Účast ve volbách je v Řecku povinná, v praxi ji ovšem nikdo nevynucuje. Mnohé, zejména mladé a levicově naladěné Řeky, zklamalo Tsiprasovo rozhodnutí ohledně úsporných balíčků.

V lednu mu totiž voliči dali mandát díky slibům, že skoncuje s ekonomickými škrty a tržními reformami spojenými s mezinárodní finanční pomocí. Syriza se ale nakonec s věřiteli dohodla na novém plánu, který brání bankrotu a předpokládá, že země bude muset za poskytnutí dalších desítek miliard eur pokračovat v politice úspor a reforem.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat reformy a úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu. Syriza se pak stala terčem kritiky veřejnosti za porušení slibů.

Řekové doufají, že volby vrátí jejich zemi stabilitu. Chtějí, aby se Řecko pohnulo kupředu, ovšem aniž by došlo k dalšímu utahování opasků. Na druhé straně si však i nadále přejí zůstat v eurozóně.

„Nová demokracie jako hlavní rival Syrizy nebyla schopna představit nějakou věrohodnou alternativu k vládnutí,“ myslí si politoložka Kateřina Kňapová, která situaci v Řecku dlouhodobě sleduje.

Velkým strašákem je podle ní ale třetí místo Zlatého úsvitu. „Mezi nezaměstnanými, kterých je teď v Řecku přibližně 25 procent, měl právě Zlatý úsvit největší podporu. Což je něco, na co bychom si měli dát pozor, jak se to vyvine v budoucích měsících a letech,“ upozornila.

Robert Mikoláš, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme