Řekové v referendu rozhodují o návrhu věřitelů. O hlasování je velký zájem

V Řecku od ranních hodin probíhá referendum o přijetí nebo odmítnutí podmínek zahraničních věřitelů. Hlasování předcházela intenzivní kampaň obou stran. Svůj hlas už odevzdal premiér Alexis Tsipras, který vyzýval občany, aby hlasovali pro 'NE'. Podle řecké opozice a Evropy by měli naopak hlasovat pro 'ANO'. Vyzývají k tomu politici ze zemí eurozóny i představitelé Evropské unie. Tvrdí, že v případě odmítnutí návrhů mezinárodních věřitelů Řecku hrozí odchod z eurozóny a chaotický návrat k vlastní měně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové hlasují v referendu o dalším osudu země

Řekové hlasují v referendu o dalším osudu země | Foto: Martin Ježek

Jedině ‚ANO‘ znamená, že Řekové chtějí zůstat v eurozóně, tvrdí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Státy eurozóny až do výsledků referenda s Řeckem odmítly jednat o jeho žádosti o nový záchranný program.

Ten by totiž byl spojen s podobnými požadavky na úsporná opatření, proti kterým řecká vláda vedla před referendem kampaň. To věřitelé označují za klamavý postoj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zadlužení Řekové mají už je několik desítek minut, aby v referendu rozhodli o dalším směřování země. Více od Martina Ježka

Řekové mají o dnešní referendum velký zájem. K volebním urnám může přijít skoro 10 milionu oprávněných voličů.

Jednak je v Řecku zavedena povinná volební účast, především se ale bude rozhodovat o celospolečensky velmi důležitém tématu. Prakticky všechny průzkumy ukazovaly, že oba tábory jsou téměř vyrovnané.

„V rodině jsme stejného názoru, jinak bych jim dal,“ řekl pan Vangelis, když šel s rodinou z hlasovacího místa. Jak ale hlasovali, říct nechtěl. Další hlasující, pan Mikos měl na košili nalepené 'ANO' a své rozhodnutí bral jako samozřejmé. „Já si nemyslím, že je tu nějaké dilema. Hlasuji pro Řecko, pro Evropu a pro svobodu.“

Řekové hlasují v referendu o dalším osudu země | Foto: Martin Ježek

Velmi silná byla kampaň propagující 'NE' podmínkám věřitelů. Ministr financí Janis Varufakis například označil věřitele Řecka za teroristy. Podle zvláštního zpravodaje ČRo Martina Ježka se pro 'NE' agituje i v průběhu hlasování, i když by se nemělo.

Aby voliči podmínky schválili, vyzývali naopak mimo jiné bývalí premiéři nebo starosta Atén.

Pokud se Řecko rychle nedohodne na novém programu, hrozí mu nejspíš kolaps jeho bank a možný chaotický odchod z eurozóny.

Volební místnosti se uzavřou v 18 hodin. První výsledky budou známy hned poté. Definitivní výsledky se čekají během pozdního večera.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

Ondřej Houska, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme