Řekům se už nebudou zvyšovat daně, ani je nečeká propouštění

Řekové se nemusí bát dalšího zvýšení daní. Státní zaměstnanci zároveň už nepřijdou o práci. Slíbil to premiér Georgios Papandreu. V Řecku se dnes koná druhé kolo místních a regionálních voleb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Georgios Papandreu

Georgios Papandreu | Zdroj: ČTK

Papandreova vláda letos v zadlužené zemi zavedla tvrdá úsporná opatření. Platy státních zaměstnanců klesly skoro o 20 procent, zvýšil se věk pro odchod do důchodu – to vše kvůli vysokým státním dluhům, které Řeky přivedly na pokraj státního bankrotu.

Papandreovi socialisté těsně zvítězili v prvním kole místních a regionálních voleb.

Premiér chce podle médií před dnešním druhým kolem na svou stranu získat levicové voliče, kteří hlasovali pro komunisty. Proto vyhlašuje konec bolestivým škrtům. Řecký deficit za loňský rok ale bude vyšší než vláda původně čekala. Papandreu tak po volbách bude muset najít další úspory.

Papandreovi poradci řekli deníku To Vima, že úspěchem pro socialisty bude zisk alespoň sedmi ze třinácti postů regionálních guvernérů. Pokud by více křesel než socialisté, získala opoziční Nová demokracie, stabilita vlády by byla ohrožená. Pravicová Nová demokracie tvrdá úsporná opatření odmítá.

Ondřej Houska, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme