Říkali jsme si, že to jednou asi přijde, uvádí Čech pracující v Bruselu

Belgický Brusel je po sérii teroristických útoků paralyzován. Exploze se ráno ozvaly na letišti i v metru. Na místě jsou pravděpodobně desítky mrtvých a zraněných. Několik minut před výbuchem v bruselském metru byl na stanici Maelbeek také Čech Lukáš Pachta, asistent europoslankyně Michaely Šojdrové, který jel do práce do Evropského parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgičtí vojáci v bruselském metru

Belgičtí vojáci v bruselském metru | Zdroj: Reuters

„Linka 1 a 5, po které jezdím a která vede ze stanice Schuman do stanice Maelbeek, je velmi vytížená. Zvláště ráno. Lidé tudy jezdí do práce, hlavně do evropské čtvrti, do institucí okolo náměstí Schuman,“ popisuje Pachta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Belgický Brusel je po sérii teroristických útoků paralyzován. O situaci mluvil Lukáš Pachta, který pracuje v Evropském parlamentu

„Už delší dobu v Bruselu žijeme s takovou myšlenkou na to, co kdyby se něco stalo v metru. Už je to nějaký měsíc, co se tady v Bruselu řeší teroristická hrozba v souvislosti s útoky v Paříži v listopadu minulého roku. Takové myšlenky člověka občas napadnou, dnes ráno mně ale nic takového nepřišlo na mysl a nic nenasvědčovalo tomu, že by něco takového mělo nastat,“ říká Čech a popisuje své pocity:

„Je nám velmi těžko, jsme otřeseni. Říkali jsme si, že to jednou asi přijde. V listopadu, kdy byl Brusel vylidněn, bylo zavřené metro, to nám bylo také úzko. Ale říkali jsme si, že policie koná preventivně, dělají vše pro to, aby lidi ochránili. Že to mají pod kontrolou. Ale zdá se, že to úplně pod kontrolou neměli.“

„Samozřejmě je otázkou, do jaké míry belgické orgány, zpravodajské služby, policie, byly přetížené. Zda vůbec bylo v jejich silách zabránit těmto útokům. Jednak mají na starosti ochranu institucí EU i NATO, a zároveň je tady na západě Bruselu obrovská muslimská čtvrť, kde se například pan Abdeslam skrýval několik měsíců bez toho, aniž by ho někdo udal. To je opravdu velmi složitá situace a belgické orgány to zvládají velice těžko,“ uvádí Pachta.

Evropský parlament podle něj zastavil veškeré své akce. Podle bezpečnostních instrukcí, které obdrželi všichni zaměstnanci Evropského parlamentu, by poslanci, kteří do Bruselu zatím nedorazili, do města letět neměli.

„Podle informací, které nám přišly mailem, není zatím zpráva o tom, že by mezi oběťmi byl nějaký europoslanec. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že útoky, ke kterým došlo na letišti, nastaly přesně v ten čas, kdy poslanci normálně přilétají do Bruselu, aby se dostali do parlamentu na zasedání výborů. Je tedy evidentní, že ty útoky byly zacílené na lidi, kteří sem jezdí za prací do institucí EU,“ říká zaměstnanec Evropského parlamentu a pokračuje:

„Europarlament momentálně zvýšil stupeň ochrany na oranžový. To už tady jednou bylo po útocích v Paříži. Momentálně to znamená, že se ruší všechny akce, například zasedání výborů, a je pochopitelně posílená ostraha. Očekává se, že politický program parlamentu nebude probíhat asi ani zítra. Pak už jsou Velikonoce, takže parlament se znovu rozjede až po Velikonocích.“

Pachta zatím naštěstí nemá žádnou informaci o nikom, kdo by byl mezi oběťmi nebo byl nějak zasažen: „Píšeme si hodně přes sociální sítě, protože mobily fungují. Hodně lidí volá. Podle posledních informací jsou zavřené i školy. Já mám momentálně syna ve školce a dozvěděl jsem se, že je zavřená. Nikdo se nedostane dovnitř ani ven, což je pro mě uklidňující zpráva.“

Bruselem otřáslo několik explozí | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme