Riziko teroristických útoků v Evropě je v současné době obrovské, varuje Europol

Riziko teroristických útoků v Evropě je nyní tak vysoké, že je nesmírně náročné odvracet všechny potenciální hrozby. V rozhovoru s agenturou AP to dnes řekl šéf evropského policejního úřadu Europol Rob Wainwright. Mluvčí BIS Jan Šubert v reakci uvedl, že Česku okamžité teroristické nebezpečí nehrozí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf evropského policejního úřadu Europol Rob Wainwright

Šéf evropského policejního úřadu Europol Rob Wainwright | Zdroj: ČTK

Podle šéfa Europolu Wainwrighta je nicméně dokonce i pro velmi dobře fungující protiteroristické úřady, jakými jsou třeba ty ve Francii, velmi náročné zastavit každý jednotlivý útok.

Wainwright upozorňuje, že velký problém představuje hlavně značný počet islámských extremistů, kteří nemají jednotné velení a útočí čím dál sofistikovaněji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí BIS Jan Šubert a arabista Jan Kužvart rozebírají rizika teroristických útoků v Evropě

Podle Wainwrighta je nezbytné, aby státy začaly lépe spolupracovat, aby dokázaly teroristickým hrozbám předcházet.

Mluvčí české Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert v reakci na vyjádření Europolu uvedl, že BIS nemá informace, že by Česku hrozilo teroristické nebezpečí.

Teroristé se v Belgii připravovali zabíjet policisty, oznámila tamní prokuratura

Číst článek

„My z našich domácích zdrojů ani od našich partnerských služeb nemáme horkou informaci, že by České republice hrozilo okamžité, bezprostřední nebezpečí. Potencionální riziko samozřejmě trvá,“ uvedl Šubert.

„Kdyby mohlo dojít k přípravě nějaké akce a informace, že něco hrozí, že se někde něco děje, že se možná něco připravuje, my přijímáme každý měsíc a někdy dokonce každý týden.“

„V drtivé většině jsou to neurčitá, nekonkrétní varování. Nic ale nelze přehlížet a značná kapacita naší protiteroristické sekce se nepřetržitě věnuje prověřování, jestli na takové zprávě je něco zajímavého, jestli ji můžeme úplně vypustit,“ popsal proces vyhodnocování hrozeb mluvčí BIS Šubert.

Europol tento týden varoval, že po boku islamistů na Blízkém východě v současnosti bojuje kolem 3000 až 5000 Evropanů, kteří mohou po návratu domů představovat obrovské riziko. Pravděpodobnost spáchání teroristického útoku občany EU je teď proto nejvyšší od 11. září 2001.

Německá policie zatkla v noci na dnešek další podezřelé islamisty

Číst článek

Přehled protiteroristických zásahů v Evropě od 15. ledna | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme