Rozhovor s Jurijem Schmidtem, právníkem M. Chodorkovského

Ještě před osmi lety jméno Michajla Chodorkovského symbolizovalo podnikatelský úspěch a finanční možnosti nového Ruska. Dnes se většině lidí vybaví klidná tvář bývalého majitele ropného gigantu Jukos výhradně v doprovodu mříží a vězeňských dozorců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij | Foto: khodorkovsky center

Jako by to nestačilo – Michajl Chodorkovský a jeho obchodní partner Platon Lebeděv si dnes vyslechli verdikt v dalších obviněních. Podle kritiků má nový soudní proces jediný účel – udržet potenciálního politického oponenta co nejdéle mimo hru.

Myslí si to i právní zástupce Michajla Chodorkovského Jurij Schmidt, se kterým v Moskvě mluvila naše zpravodajka Lenka Kabrhelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moskevská zpravodajska Českého rozhlasu Lenka Kabrhelováhovoří s Jurijem Schmidtem, právníkem M. Chorkovského

„O tom, že proces má politické pozadí, nemám nejmenší pochyby,“ vrtí hlavou 73letý Jurij Schmidt, přední ruský advokát a ochránce lidských práv. A jmenuje hned několik důvodů, které ho k jeho přesvědčení vedou:

Politické hledisko

„Je tu čistě politické hledisko: snaha zničit nebezpečného oponenta, který měl k dispozici bohaté finanční zdroje a mohl je používat a používal k podpoře opozice. Za druhé byl nebezpečný pro pana Putina, a to tím že před ním neklečel na kolenou. Byl schopen dělat vlastní soudy a závěry, opět do jisté míry s pomocí svých peněz. Za třetí – dovolil si to, co Vladimir Putin neodpouští - mluvil o korupci ve vyšších patrech státní moci. A to vyvolalo už čistě osobní nepřátelství Vladimira Putina, který byl a nadále je autoritářským vládcem – i přes existenci čistě ruského fenoménu zvaného tandemokracie.“

Soudí Jurij Schmidt, který označuje obvinění ze zpronevěry a praní špinavých peněz za absurdní.

„Obvinění jsou naprosto neprůkazná, bylo to zjevné, už když jsme se seznamovali s důkazními materiály obžaloby, a u soudu se to jen potvrdilo. Celá nahrubo poslepovaná konstrukce žalobců se během projednávání rozpadla, a to úplně veřejně! Chápali to i ti, kdo do případu nebyli zasvěceni. Žaloba se snaží prokázat nonsens: a sice že normální fungování firmy je trestným činem organizované skupiny. Celý ten případ je úpně absurdní, připomíná Kafkův Proces či George Orwella. Obvinění jsou snůškou nesmyslů, a já jsem přesvědčený, že nám – právníkům obhajoby i samotnému Chodorkovskému a Lebeděvovi se to podařilo u soudu mnohokrát dokázat.“

Domnívá se Jurij Schmid – a připomíná, že argument obžaloby o údajné krádeži ropy v hodnotě 26 miliard dolarů paradoxně nepotvrdili ani ministři ruské vlády pozvaní v roli svědků. Stejně jako mnozí další je i on přesvědčen, že proces dokumentuje stav ruské justice, která podle něj nemůže být označována za nezávislou:

Soudcovo dilema

„Nemám pochyb o tom, že soudce dostal příkaz, jaký verdikt má vynést a jaký trest udělit. Ale v konečném efektu to závisí jen a jen na něm, jak rozhodne. Kdyby se tenhle případ odehrával za sovětských dob, pokud by padl osvobozující rozsudek, soudce by v mžiku přišel o funkci, stranickou knížku a na celý život by měl vypálen takový cejch, že už by v oboru neměl šanci. Možná by se stal i terčem tvrdých represí, podle toho v jaké době by se to odehrálo. Co se může stát dnes? Samozřejmě by soudce přišel o práci, zasáhlo by to jeho kariéru. Ale na druhou stranu by se – aspoň podle mého názoru – zvýšila jeho autorita. Chci tím říci jen to, že to vše je jen otázka svědomí soudců. Takovému strachu a rizikům jako před nějakými třiceti lety v žádném případě nečelí.“

Domnívá se Jurij Schmidt, který má za to, že Michajl Chodorkovskij vyjde na svobodu až ve chvíli, kdy se v Rusku změní politická situace.

„Na počátku jsem míval noční můry a bál jsem se o jeho život. Teď věřím, že na svobodu vyjde. Naprosto nelegitimní státní zřízení, které tu máme, nevydrží navěky. Jsem přesvědčený, že režim zahubí to, co považuje za své nejsilnější stránky: vertikála moci, prohnilá od svrchu dolů a absence politické konkurence – na první pohled tak příjemná, ale to že urychluje proces rozpadu, už pochopili i na nejvyšších místech."

"Nepochybuju o tom, že Chodorkovskij jednoho dne bude svobodný – pro mě je ale klíčové, kdy to bude. Ve vězení je už sedm zbytečných let, čas běží. A i když dokázal posílilit svého ducha i vůli, trápím se za něj i jeho rodinu každý další den, který ve vězení tráví,“ dodává právník Jurij Schmidt v rozhovoru se zpravodajskou Českého rozhalsu v Moskvě Lenkou Kabrhelovou.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme