Rumunští záchranáři vyprošťují skupinu speleologů. V jeskyni je uvěznil silný déšť

Nečekaný příval vody způsobený silnými dešti uvěznil v pondělí devítičlennou skupinu speleologů ve velké jeskyni Huda lui Papara, která se nachází v rumunském Sedmihradsku v župě Alba. Informovala o tom agentura Agerpres. Skupina v jeskyni hledala úkryt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranná akce trvala skoro hodinu. Speleologa se nepodařilo oživit

Záchranná akce trvala skoro hodinu. Speleologa se nepodařilo oživit | Foto: Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje

Zástupce prefekta Mihael Alba upřesnil, že ve skupině jsou Francouzi a dva zkušení rumunští jeskyňáři. O jejich vyproštění se snaží několik týmů záchranářů, ale kvůli dešti a rozbahněnému terénu je k místu velmi obtížný přístup.

Ke vstupu do jeskyně se zatím podařilo projet jedinému terénnímu vozidlu s policisty a dvěma jeskyňáři.

Šéf župního oddělení Úřadu pro mimořádné situace Sofica Dorel k záchranné operaci řekl, že na povrchu bude připravený podpůrný tým složený ze specialistů úřadu. Zdůraznil zároveň, že dovnitř pak vstoupí jedině zkušení speleologové.

Podle dostupných informací má uvězněná skupina v jeskyni dostatek místa. Mluvčí Úřadu pro mimořádné situace Alina Marescuová agentuře AP řekla, že na záchraně se podílejí tři týmy. Uvedla rovněž, že hladina vody klesá.

Některé weby ale upozorňují, že podle meteorologů by měly vydatné srážky ještě pokračovat.

Jeskyně Huda lui Papara, která je domovem největší kolonie netopýrů v Evropě, se nachází v pohoří Apuseni v Západních Karpatech, nedaleko města Kluž.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme