Ruská nevládní organizace Memorial čelí obvinění z rozvracení ústavního zřízení

Ruské ministerstvo spravedlnosti obvinilo nevládní organizaci Memorial z rozvracení ústavního zřízení v zemi. Organizace proti tomu ostře protestuje. Pro Memorial, který se zabývá monitorováním současných i minulých politických represí, to není první obvinění.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Sotva totiž organizace vyvrátila tvrzení ministerstva spravedlnosti, že je zahraničním agentem, čelí novým a ještě tvrdším obviněním.

Ministerstvo spravedlnosti předalo prokuratuře výsledky prověrky, podle kterých Memorial podkopává státní zřízení, vyzývá ke svržení současné vlády a změně politického režimu. Společnost reagovala prohlášením, že ministerstvo nepředložilo žádné konkrétní důkazy.

Memorialu se zastala i obránkyně lidských práv Ella Pamfilovová, která prohlásila, že boj s jinými názory je nepřípustný a že zadala expertům, aby vypracovali posudek.

Memorial je ruská lidskoprávní organizace, která působí v několika postsovětských zemích. Zaměřuje se na zkoumání totalitního režimu v někdejším Sovětském svazu a také sleduje dodržování lidských práv v Rusku a dalších zemích někdejšího SSSR.

Za svou činnost dostal Memorial také řadu ocenění, jako například Nansenovu cenu za rok 2004 nebo Sacharovovu cenu za svobodu myšlení za rok 2009.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme