Ruská policie vyšetřuje výtržnosti fotbalových fanoušků

Ruská policie propustila všechny lidi zadržené během výtržností v centru Moskvy. Násilnosti provázely masovou akci fotbalových příznivců, kteří si vyšli do ulic připomenout památku zabitého fanouška fotbalového klubu Spartak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace fotbalových fanoušků v centru Moskvy

Demonstrace fotbalových fanoušků v centru Moskvy | Zdroj: ČTK

Úřady zadržely 65 účastníků nepovolené akce. Tři desítky lidí byly v důsledku střetů a násilností hospitalizovány.

Ruský fotbalový svaz násilnosti odsoudil – jeho předseda Sergej Fursenko je přesvědčen, že výtržnosti vyprovokovali nacionalisté.

Také fotbaloví fanoušci klubu Spartak, kteří shromáždění na podporu zastřeleného Jegora Sviridova uspořádali, uvedli, že sobotní akce nemá s fotbalem nic společného.

Osmadvacetiletý příslušník tvrdého křídla spartakovských fanoušků přišel o život ve rvačce s migranty ze Severního Kavkazu.

Právě proti nim se často obracejí ruské nacionalistické skupiny, které – jak varují ruští ochránci lidských práv – nalézají oporu mezi tvrdým jádrem fotbalových fanoušků.

Proti rodákům ze severního Kavkazu se obrátil i pětitisícový dav na Manéžním náměstí, provolával hesla jako „Rusko Rusům“, nebo „Rusové kupředu“.

Lenka Kabrhelová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme