Ruská policie zatím neúspěšně pátrá po vrazích opozičního lídra Borise Němcova

Totožnost pachatele ani motiv vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova zatím policie nezná. Ani výslech Němcovovy přítelkyně Hanny Durycké nepřinesl pokrok ve vyšetřování. Stála vedle oběti, ale značku auta, kterým vrah z místa činu ujel, si nepamatuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Němcov bude pohřben v úterý na Trojekurovském hřbitově na západě Moskvy

Němcov bude pohřben v úterý na Trojekurovském hřbitově na západě Moskvy | Zdroj: Reuters

Policie zatím nemá jednu hlavní vyšetřovací verzi. Vrahy Němcova mohli být navrátilci z bojů na východní Ukrajině. Bývalý ruský vicepremiér se totiž vehementně stavěl proti ruské účasti na bojích v Donbasu.

Pachateli mohli být ale také ruští pravicoví radikálové. Podle deníku Kommersant je zarážející původ nábojů, které útočník na mostě přes řeku Moskvu použil. Nábojnice nalezené na místě zločinu totiž byly vyrobené v různé době a na různých místech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý vicepremiér Boris Němcov byl zavražděn v noci na sobotu v centru Moskvy. O případu mluví historik Alexej Kelin

První kanál ruské státní televize přinesl komentář Alexeje Filatova z Mezinárodní asociace válečných veteránů, podle kterého tím možná pachatelé chtěli zamést stopy.

„Verzí je velké množství. Když se nad tím zamýšlím, tak se mi jeví varianta – že se jedná o vraždu na příkaz Kremlu nebo přímo Putina – lepší než z mnoha možných. Horší varianta by byla, kdyby to byl spíš jenom projev stavu společnosti. Protože ve společnosti, kvůli politice posledních let, kdy se tam přímo podněcovala obrovská nenávist, začínají být projevy fanatické nenávisti nekontrolovatelné,“ říká historik Alexej Kelin.

„27. únor byl o den dříve vyhlášen Putinem jako Den Sil speciálních operací. To byli ti zelení mužíčci, kteří rok předtím obsadili Krym. Dále mě napadá souvislost s vraždou celé řady dalších lidí,“ dodává Kelin.

Moskevský list Kommersant napsal, že Němcovova vražda má řadu společných znaků se smrtí opoziční novinářky Anny Politkovské, kterou zabil najatý vrah v Moskvě v říjnu 2006.

Smuteční průvod došel k místu vraždy Borise Němcova | Foto: Reuters

Němcova zřejmě, stejně jako Politkovskou, systematicky sledovaly neznámé osoby, které dlouho hledaly vhodné místo k vraždě. V případě pátečního útoku možná bylo podmínkou, aby Němcov, nesmlouvavý kritik prezidenta Vladimira Putina, zemřel v bezprostřední blízkosti Kremlu. Politkovská byla zabita v den Putinových narozenin.

Policii příliš nepomohly ani záběry z pouličních kamer, protože část z nich byla vypnutá kvůli pravidelné údržbě.

„Ruská televize nikde neukázala záběry z bezpečnostních kamer rohové kremelské věže, která je hned přes ulici od incidentu. Byl tam ukázán záběr z opačné strany mostu, z mnohem větší vzdálenosti. Navíc místo bylo zakryto uklízecím vozem,“ uvádí Kelin.

Němcov bude pohřben v úterý na Trojekurovském hřbitově na západě Moskvy.

Pětapadesátiletého ruského opozičního politika Borise Němcova zastřelil v pátek v noci neznámý útočník z jedoucího auta v centru Moskvy.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme