Ruské volby vyhrálo Jednotné Rusko, ukazují předběžné výsledky. Uspěli i komunisté či Žirinovskij

V parlamentních volbách v Rusku získala drtivou většinu vládní strana Jednotné Rusko. Po sečtení 90 procent hlasů má strana premiéra Dmitrije Medvěděva více než 54 procent hlasů. Agentura AFP uvádí, že formace blízká Vladimiru Putinovi nejspíš získá ve státní dumě ještě pevnější pozici a bude ještě snadněji prosazovat ústavní zákony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv a ruský prezident Vladimir Putin

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv a ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

V tuto chvíli má Jednotné Rusko v dolní komoře ruského parlamentu 238 křesel, předběžné výsledky naznačují, že by jich strana nově mohla mít přes 300.

To by ve čtyřsetpadesátičlenné sněmovně znamenalo poměrně výrazné posílení.

Z dalších stran uspěli podle předběžných výsledků ještě komunisté – po sečtení 90 procent hlasů byl jejich zisk 13,5 procenta – těsně následovaní Liberálně demokratickou stranou populisty Vladimira Žirinovského.

Do parlamentu by se měla dostat se zhruba šesti procenty hlasů ještě strana Spravedlivé Rusko, což je levicový spojenec Kremlu.

Přišlo 48 procent voličů

Oproti předchozím parlamentním volbám v roce 2011 klesla volební účast. K urnám podle volební komise dorazilo jen necelých 48 procent voličů, což je o 12 procent méně než minule.

Velmi málo lidí své hlasy odevzdalo ve dvou největších ruských městech – Moskvě a Petrohradu. V ruské metropoli přišlo jen 29 procent oprávněných voličů, v Petrohradu dokonce jen asi 20 procent.

Právě v těchto dvou velkých městech přitom v minulých volbách získala nejvíc opozice a tam se také soustředily protesty proti volebnímu výsledku.

Naopak rekordně vysoká účast byla v Čečensku, kde přišlo 83 procent lidí. Podle volební komise 100 procent z nich odevzdalo hlasy tamnímu vůdci Ramzanu Kadyrovovi.

Manipulace s hlasy

Objevily se i zprávy o údajné manipulaci v některých obvodech, což přiznala i šéfka volební komise Ella Pamfilovová.

Asi nejvážnější narušení hlásili pozorovatelé z Altajského kraje, kde se objevily pokusy o takzvaný kolotoč, při kterém straničtí nebo placení aktivisté hlasují za voliče, kteří k volbám nešli. Kandidát liberální opoziční strany Jabloko v tomto kraji řekl agentuře TASS, že za staré lidi, kteří by nejspíš nepřišli k volbám, zde hlasují mladí.

Šéfka volební komise proto připustila, že výsledky v této oblasti by se mohly dokonce anulovat. Na volby jako takové to má však jen okrajový dopad a celostátní výsledky by proto platit měly.

Kromě parlamentních voleb Rusové v 39 regionech volili i do místních parlamentů a v sedmi částech federace volili své nejvyšší místní představitele.

Volilo se i na Krymu a Sevastopolu, tedy v regionech, které Rusko anektovalo od Ukrajiny před dvěma lety.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme