Rusko čeká na rozsudek v procesu s finančníkem Chodorkovským

V Moskvě by dnes měl soud začít vyhlašovat verdikt v dalším procesu s vězněným finančníkem Michajlem Chodorkovským. Bývalý šéf ropné společnosti Jukos, který si odsluhuje už jeden trest, čelí společně se svým obchodním partnerem Platonem Lebeděvem dalším obviněním - tentokrát ze zpronevěry a praní špinavých peněz. Oba muži je odmítají s tím, že jsou vykonstruovaná a politicky motivovaná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij | Foto: Presscenter Mikhail Khodorkovsky

Proces poutá v Rusku i za hranicemi velkou pozornost, mnozí Chodorkovského stoupenci mají za to, že verdikt určí, jakou cestou se Rusko v příštích letech vydá.

„Za osvobození Michajla Chodorkovského vystupuju už od počátku prvního procesu, důvod jeho uvěznění je podle mne naprosto smyšlený," říká 50 letá lékařka Olga Mazurovová, která společně s několika sty dalšími lidmi přišla do centra Moskvy demonstrovat na podporu obou souzených mužů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lenky Kabrhelové o procesu s Chodorkovským.mp3

Stejně jako řada dalších ani Olga nevěří, že v procesu, který se vleče rok a půl, padne osvobozující verdikt. Soudní stíhání stoupenci vězněného podnikatele -kdysi nejbohatšího muže Ruska - mnozí považují za pomstu premiéra, někdejšího prezidenta Vladimira Putina za to, že bývalý ropný magnát financoval ruskou opozici.

„Dokud bude Putin u moci, Chodorkovský bude sedět za mřížemi," soudí Garry Kasparov, šachový velmistr a známý kritik ruského premiéra. - podle něhož je rozsudek nad Michajlem Chodorkovským verdiktem o budoucnosti země na další dlouhé roky. Ponurého scénáře se obává 33letý právník Amir Chajrulin.

„Chodorkovský věřil, že v Rusku může fungovat nezávislé soudnictví - zmýlil se. Věřil, že může existovat politická konkurence a svobodné volby - a také se mýlil. Spletl se i v tom, když si myslel, že podnikat se dá v souladu se zákonem a ne podle kriminálních praktik, kterými se řídí naše vláda," domnívá se právník Amir.

Společně se stovkami dalších podepsal apel k prezidentu Medveděvovi - ten je podle mnohých jediný, kdo může proces zvrátit. Že tak ale učiní, to si v Rusku myslí jen málokdo.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme