Rusko chce svátek na Putinovy narozeniny. Den uctivých lidí má oslavit 'zelené mužíčky' z Krymu

V ruské Státní dumě leží návrh na zavedení nového svátku - Dne uctivých lidí. Památný den by měl připadnout na 7. října, kdy slaví narozeniny ruský prezident Vladimír Putin. Ministerstvo obrany návrh člena obranného výboru Igora Zotova podpořilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neoznačení vojáci hlásící se k Moskvě pochodují u obce Perevolnoje

Neoznačení vojáci hlásící se k Moskvě pochodují u obce Perevolnoje | Zdroj: Reuters

Náměstek ministra obrany Nikolaj Pankov k tomu řekl, že tento nápad doslova s nadšením přijali i ve všech posádkách ruské armády.

Den uctivých lidí má připomenout roli takzvaných „zelených mužíčků“, tedy ozbrojenců bez identifikátorů, kteří se před vyhlášením nezávislosti Krymu, ještě před anexí Ruskem, vyrojili po celém poloostrově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Den uctivých lidí - tak se má jmenovat navrhovaný ruský svátek. Co a kdy má připomínat, vysvětlil zpravodaj Martin Dorazín

Termín „uctiví lidé“ se objevil poté, co tito muži v maskáčích obsadili klíčové instituce na Krymu. Podle zaměstnanců tamějších úřadů se totiž chovali „velmi uctivě“. Moskva je názoru, že tím zabránili krveprolití a válce, která teď zuří na východě Ukrajiny.

Samotné datum 7. října však nemá s událostmi na Krymu, které se odehrávaly v zimě a na jaře, mnoho společného.

„Spíš je to takový zahalený pokus oslavit ruského prezidenta. Oficiálně se o tom ale samozřejmě nemluví,“ podotýká moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Rusko má v kalendáři zřejmě největší počet svátků a památných dnů ze všech zemí světa. Každý den se tu něco slaví. Nejvíce památných dnů je spojených s armádou nebo policií - například Den výsadkářů nebo Den pozemních vojsk.

Ani dnešek, 4. října, není výjimkou - Rusové slaví Den kosmických vojsk. Při té příležitosti generál Alexandr Golovko oznámil, že Rusko připravuje k testovacímu letu novou kosmickou raketu - nosič Angara. Její start plánuje na prosinec.

Martin Dorazín, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme