Rusko letos vytvoří pět nových pluků jaderných raketových sil

Rusko letos zařadí do aktivní služby pět nových pluků strategických raketových jaderných sil a na západě země vytvoří tři nové armádní divize. Prohlásil to dnes ruský ministr obrany Sergej Šojgu. O posílení strategických jaderných sil hovořila Moskva opakovaně, naposledy tuto otázku zmínil loni v prosinci ruský prezident Vladimir Putin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu na zahájení výstavy a konference o vojenské technice Armija-2015 v Kubince u Moskvy

Ruský prezident Vladimir Putin a ruský ministr obrany Sergej Šojgu na zahájení výstavy a konference o vojenské technice Armija-2015 v Kubince u Moskvy | Zdroj: Reuters

Nejdůležitějším letošním úkolem ruské armády je vytvoření tři nových divizí na západě země, oznámil ministr obrany Sergej Šojgu. Rusko tam také vybuduje nové střelnice a zázemí pro vojáky.

Ministr Šojgu uvedl, že armáda letos postaví vojenské objekty v ostrovní části Arktidy, kde mají v druhé fázi vzniknout stálé vojenské základny, a dokončí výstavu infrastruktury základny na Kurilských ostrovech.

Ruskou armádu letos posílí pět pluků raketových vojsk, které upevní potenciál strategických jaderných zbraní, řekl Šojgu. Zároveň uvedl, že každý vojenský okruh musí v letošním roce počítat s namátkovými kontrolami.

Ruská armáda bude letos podle ministra vybavena nejnovějšími zbraněmi z 51 procent.

Ruské ozbrojené síly procházejí rozsáhlým programem přezbrojení. Na pořízení desítek nových plavidel, stovek letadel a raket a tisícovek tanků a dalších zbraní se má do roku 2020 vynaložit 22 bilionů rublů, tedy přes sedm bilionů korun, i když ruská ekonomika zažívá potíže kvůli poklesu cen ropy na světovém trhu a západním sankcím.

Loni ruská armáda dostala 35 nových mezikontinentálních balistických raket, 243 letounů, 90 systémů protivzdušné obrany a 1172 tanků a dalších ozbrojených vozidel. Námořnictvo má dvě nové jaderné ponorky vybavené mezikontinentálními balistickými raketami, dvě univerzální ponorky a osm válečných lodí.

Vztahy Ruska se Západem prudce ochladly na úroveň studené války po ruské anexi Krymu a rozpoutání proruského povstání na východě Ukrajiny proti novému prozápadnímu režimu v Kyjevě.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme