Rusko nedodává plyn na Ukrajinu, podle Gazpromu je ohroženo i zásobování Evropy

Rusko ode dneška přestalo dodávat plyn Ukrajině. Gazprom to vysvětlil tím, že si Kyjev plyn v řádném termínu nepředplatil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Free Digital Photos

Gazprom zastavil Ukrajině plyn přesně v 8 hodin středoevropského času. Podle šéfa Gazpromu Alexeje Milera tím opět vzniká riziko při tranzitu plynu přes Ukrajinu odběratelům ve střední Evropě.

Ukrajina nemá dost plynu v zásobnicích před zimní sezonou, upozornil Miler.

Šéf ukrajinského Naftogazu Andrej Kobolev ovšem už dříve oznámil, že Ukrajina letos ani příští rok plyn od Gazpromu potřebovat nebude, protože spotřebu plně pokryje nákupem od evropských partnerů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prerušení dodávek plynu z Ruska na Ukrajinu a elektrického proudu z Ukrajiny na Krym mluvil komentátor ČRo Libor Dvořák

„Zásoby plynu bohatě stačí do konce zimy,“ uvedl Kobolev.

Naposledy byly dodávky plynu na Ukrajinu pozastaveny letos v létě, protože se obě strany neshodly na ceně za ruský plyn. Ukrajina ho přestala od července odebírat. Zásobování se obnovilo teprve 12. října, když Gazprom podepsal s ukrajinským partnerem Naftogaz konečnou dohodu o prodeji plynu Ukrajině na zimní období.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. Dřívější rusko-ukrajinské spory o plyn měly dopady i na dodávky do Evropy.

Vzájemné spory obou zemí dnes také vyústily v to, že Ukrajina zakázala tranzitní lety všech ruských leteckých společností přes svůj vzdušný prostor. V Kyjevě to oznámil premiér Arsenij Jaceňuk. Moskva by podle premiéra mohla zneužívat ukrajinský vzdušný prostor k provokacím.

Elektrika na Krym

Jeden z nejnovějších incidentů mezi Ukrajinou a Ruskem se odehrál o víkendu, kdy pravděpodobně aktivisté z hnutí Blokáda Krymu poškodili vedení vysokého napětí vedoucí z pevninské Ukrajiny na Ruskem okupovaný Krym. Poloostrov se od té doby potýká s nedostatkem elektrické energie.

Ukrajina přislíbila, že dodávky elektrické energie během dneška alespoň zčásti obnoví. Slíbil to úřadující šéf státní společnosti Ukrenergo Vsevolod Kovalčuk.

Podle komentátora ČRo Libora Dvořáka není přerušení dodávek plynu reakcí na odstřihnutí Krymu od elektřiny:

„Nespojoval bych to. Ukrajina Rusku dluží tři miliardy dolarů a nechce je splácet podle splátkového kalendáře, který připravila ruská strana. Navíc plyn měl být zálohově předplacen, což se také nestalo. Takže podle mého soudu jde spíše o peníze než o nějakou jednoduchou mstu za přerušení dodávek elektrické energie na Krym.“

Upozornění Gazpromu na možné komplikace s dodávkami plynu do Evropy považuje Dvořák jen za způsob, jak si Evropu zainteresovat.

Ropovody a plynovody | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme