Rusko nemusí respektovat verdikty Evropského soudu pro lidská práva. Duma schválila nový zákon

Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva nebudou v Rusku závazná. Poslanci Státní dumy dnes schválili příslušnou novelu zákona. Ústavní soud Ruské federace tak získá právo přezkoumávat verdikty štrasburského mezinárodního soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin mluví po setkání s jeho francouzským protějškem Françoisem Hollandem v Moskvě

Ruský prezident Vladimir Putin mluví po setkání s jeho francouzským protějškem Françoisem Hollandem v Moskvě | Zdroj: Reuters

Ruský ústavní soud bude moci posuzovat, zda jsou verdikty mezinárodního soudu v souladu s ruskou ústavou.

Pokud tedy Rusko jako žalovaná země nebude s rozhodnutím Evropského soudu pro lidská práva souhlasit, předá prezident nebo vláda případ ruskému ústavnímu soudu. Ten poté rozhodne, jestli je rozhodnutí v souladu s ruskou ústavou, nebo ne. Rusko tak nebude muset rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva respektovat.

„Případy se většinou dostávají ke štrasburskému soudu poté, co stěžovatelé vyčerpají veškeré zákonné možnosti v Rusku. Všechny případy jsou tak velmi sporné,“ vysvětluje zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín.

Prezident Vladimir Putin i ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov už několikrát v minulosti označili verdikty Evropského soudu pro lidská práva za zpolitizované. Mezi poslanci v posledních letech navíc sílilo přesvědčení, že mezinárodní právo by nemělo být nadřazené ruským zákonům.

„Evropský soud pro lidská práva dal ve většině případů za pravdu stěžovatelům. Rusko pak muselo zaplatit velké odškodnění. Nejde ale jen o peníze, pro Rusko je horší, že ty případy dokazují, že ruské soudy jsou zkorumpované a podléhají politikům,“ dodává Dorazín.

Evropský soud pro lidská práva například loni Moskvě nařídil zaplatit 1,9 miliardy eur, tedy asi 51 miliardy korun, akcionářům někdejší největší ropné společnosti Jukos. Ruské ministerstvo spravedlnosti ale v polovině června uvedlo, že považuje za předčasné splnit rozhodnutí štrasburského soudu.

Ruský ústavní soud pak zhruba o měsíc později dovolil státu neplnit rozsudky Evropského soudu pro lidská práva v případech, kdy jsou v rozporu s ruskou ústavou.

Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv a základních svobod podepsalo Rusko v roce 1996. Její ratifikací Moskva uznala jurisdikci štrasburského soudu a zavázala se plnit jeho rozhodnutí.

Martin Dorazín, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme