Rusko nevidí výsledky ukrajinských voleb pozitivně, USA je naopak vítají

Výsledky předčasných parlamentních voleb na Ukrajině sleduje celý svět. První reakce už přišly z Ruska nebo Spojených států. Ukrajina sice ještě nezná definitivní výsledky, všechno ale naznačuje, že hlavním vítězem bude Blok Petra Porošenka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předčasné parlamentní volby na Ukrajině

Předčasné parlamentní volby na Ukrajině | Zdroj: Reuters

Jeden z prvních komentářů přišel od ruského poslance a šéfa zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Alexeje Puškova. Ten výsledky nevidí pozitivně.

Prohlásil že, Ukrajina se nerozhodla pro šťastnou budoucnost. Tato vláda jí podle něj nepřinese nic nového už kvůli tomu, že na to nemá dost peněz. Jinak žádné oficiální vyjádření třeba ze strany prezidenta Vladimira Putina se ještě neobjevilo.

Mluvčí Státní dumy Sergej Naryškyn ale ještě před víkendem prohlásil, že Moskva doufá, ať už bude výsledek voleb jakýkoliv, že s novým ukrajinským parlamentem naváže spolupráci a znovu obnoví dialog, který se v posledních měsících kvůli událostem na východní Ukrajině přerušil.

Na neoficiální výsledky reagovaly například už i Spojené státy. Třeba americký velvyslanec na Ukrajině Geoffrey Pyatt označil volby za další důležitý krok Ukrajinců na jejich cestě za demokracií.

Dosavadní výsledky hlasování uvítal i generální tajemník Rady Evropy Thorbjørn Jagland.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme