Rusko nevpustilo německého poslance do země, Berlín protestuje

Mezi Ruskem a Německem se rozhořel diplomatický konflikt. Ruské úřady na moskevském letišti nevpustily poslance německého Bundestagu Karla-Georga Wellmanna do země. Noc musel strávit v tranzitní zóně, aby se následujícího dne vrátil zpátky do Německa. Berlín proti postupu ruských úřadů protestuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Bundestagu, Berlín, Německo

Budova Bundestagu, Berlín, Německo | Foto: Fotobanka stock.xchng

Německý poslanec Wellmann z konzervativní CDU se měl v Moskvě setkat s předsedou zahraničního výboru ruské Rady federace, a to údajně na jeho pozvání. Hlavním tématem měla být budoucnost Ukrajiny.

Poslanec Karl-Georg Wellmann je předseda německo-ukrajinské parlamentní skupiny a odborník na Rusko v zahraničním výboru. V minulosti často kritizoval Rusko za jeho roli v ukrajinském konfliktu, vyslovil také podporu ukrajinskému Majdanu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko odmítlo na své území vpustit německého poslance. A Berlín proti tomu protestuje. Další podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Pavel Polákl

Německý poslanec byl také jedním z těch, kteří se přimlouvali za tvrdší sankce vůči Moskvě. Nyní je v Rusku až do roku 2019 nežádoucí osobou. Bližší informace k odmítnutí vstupu Wellmanna ruská strana neuvedla.

Rusko na začátku března zakázalo vstup některým evropským politikům a diplomatům, kteří mířili na pohřeb opozičního předáka Borise Němcova. Do Ruska prý nesměla ani německá poslankyně europarlamentu Rebecca Harmsová, která tam jela v září. Později řekla, že si myslí, že její jméno bylo na jakési černé listině politiků kritickým k Moskvě.

Nepochopitelné a nepřijatelné

Německé ministerstvo zahraničí označilo krok ruských úřadů za „nepochopitelný a nepřijatelný“. Berlín nyní čeká na vysvětlení ruské strany. O schůzku na ruském ministerstvu zahraničí už také požádal německý velvyslanec v Moskvě Ruediger Freiherr von Fritsch.

Podle pozorovatelů svědčí aktuální incident o tom, že vztahy mezi Ruskem a Německem, které byly v posledních letech dobré, se zhoršily. Důvodem je odlišný pohled na ukrajinskou krizi, sankce vůči Rusku, vyloučení Ruska ze skupiny G8.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme