Rusko odmítá britskou zprávu o smrti Litviněnka jako zpolitizovanou

Ruské ministerstvo zahraničí odmítlo závěry britské zprávy o smrti ruského rozvědčíka Alexandra Litviněnka jako zpolitizovanou. Ruská diplomacie podle mluvčí ministerstva Marie Zacharovové připravuje podrobnou oficiální odpověď.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pravoslavní aktivisté ničí výstavu soch v centru Moskvy. Ať žije ruská obdoba Islámského státu,“ tweetoval podle Timesů novinář ze stanice Echo Moskvy Vladimir Varfomoljejev.

„Pravoslavní aktivisté ničí výstavu soch v centru Moskvy. Ať žije ruská obdoba Islámského státu,“ tweetoval podle Timesů novinář ze stanice Echo Moskvy Vladimir Varfomoljejev. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Ruský postoj zůstává neměnný a známý. S politováním konstatujeme, že tento čistě kriminální případ byl zpolitizovaný a otrávil celkovou atmosféru dvoustranných vztahů. Vyšetřování nebylo transparentní ani pro ruskou stranu, ani pro veřejnost,“ řekla mluvčí.

Moskva podle ní neočekávala, že zpráva bude objektivní a nestranná. Poukázala na to, že část vyšetřování byla tajná. Rusko tak k němu nemělo žádný přístup a nemohlo sdělovat své postoje, názory a stanoviska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruskou reakci na britskou zprávu o smrti Litviněnka zprostředkoval Martin Dorazín

Lugovoj označil závěry vyšetřování za absurdní. Agentuře Interfax řekl, že jde o frašku a snahu využít případ k politickým cílům. Nevinný se cítí i Kovtun. Litviněnko se podle něj mohl otrávit sám.

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Pěskov už včera předeslal, že závěry britských vyšetřovatelů nejsou pro Kreml zajímavé.

Vraždu agenta Litviněnka schválil podle britského soudce zřejmě prezident Putin

Číst článek

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme