Rusko podle NATO dál operuje na Ukrajině a vyzbrojuje separatisty

Velitel sil Severoatlantické aliance v Evropě Philip Breedlove znovu obvinil Rusko z vojenských operací na východě Ukrajiny. Rusy označil za páteř východoukrajinských separatistů. Moskva podle generála dál rebely vyzbrojuje a nikdy jim nepřestala pomáhat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove

Velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove | Zdroj: Reuters

"Na východní Ukrajině dál sledujeme velký počet ruských jednotek. Podle nás nejsou určené k bojovým misím, ale radí proruským separatistům a pomáhají jim s tréninkem," uvedl Breedlove při dnešní návštěvě Kyjeva.

Vyslovil také znepokojení nad údajnou militarizací poloostrova Krym, který Rusko v březnu anektovalo.

Rusové podle amerického generála umístili na Krymu střely s plochou dráhou letu a protiletadlové rakety, které jsou podle něj schopné ohrožovat celou oblast Černého moře. Breedlove již dříve vyjádřil obavy, že Rusové vyslali na poloostrov nosiče jaderných zbraní.

Moskva ale neustále popírá, že by se v konfliktu na východě Ukrajiny jakkoliv angažovala. Prezident Vladimir Putin uvedl, že Rusko nikoho neohrožuje a nenechá se zatahovat do konfliktů.

ČTK, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme