Rusko popírá, že má vojáky na Ukrajině. Zprávy NATO a OBSE zpochybňuje i Klaus

Ruské ministerstvo obrany znovu popřelo přítomnost svých vojsk na východní Ukrajině. Reagovalo tím na informace Severoatlantické aliance (NATO) a pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří v minulých dnech zaznamenali pohyb dvou velkých vojenských kolon včetně tanků na územích pod kontrolou proruských separatistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina. Vojenská vozidla na území pod kontrolou separatistů

Ukrajina. Vojenská vozidla na území pod kontrolou separatistů | Zdroj: Reuters

O příjezdu ruských vojenských kolon na Ukrajinu mluvil velitel sil NATO v Evropě Philip Breedlove.

„V posledních dvou dnech jsme zaznamenali stejné věci jako OBSE. Viděli jsme vjíždět na Ukrajinu kolony ruské výzbroje, ruských tanků, ruských protiletadlových systémů, ruských děl a ruských bojových jednotek,“ citovala agentura AFP Breedlova, který je nyní v Sofii.

Zástupce ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov taková tvrzení odmítl.

„Máme dojem, že čím méně evropská veřejnost Breedlovi věří, tím víc generál zesiluje úroveň svých alarmujících protiruských prohlášení,“ uvedl Konašenkov s tím, že Moskva už prý přestala slovům Breedlova věnovat pozornost.

Breedlove kromě toho mluvil i o přesunu ruských nosičů jaderných zbraní na Krym. O tom se ruské dementi nezmiňuje.

Přes deset tisíc „mužíků“?

Už dříve na údajný pohyb ruských neoznačených vojáků na východní Ukrajině upozornili pozorovatelé OBSE. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) před několika dny uvedl, že podle informací, které má, by se na Ukrajině mohlo pohybovat přes 10 tisíc neoznačených ruských vojáků.

Představitelé takzvané Doněcké lidové republiky se hájí. Agentuře Interfax řekli, že pozorované kolony patří jejich armádě a přesun sil souvisí s větší intenzitou útoků ukrajinských sil v oblasti Doněcku.

Konvoj neoznačených vojenských aut na východě Ukrajiny | Foto: ČTK/AP

Tvrzení jedné i druhé strany lze jen těžko spolehlivě ověřit. Ruským tvrzením však může poněkud ubírat na důvěryhodnosti fakt, že podobně popírali i přítomnost svých neoznačených vojáků na Krymu. Přiznali ji až po ovládnutí a anexi poloostrova.

O ruských vojácích dnes mluvil i bývalý český prezident Václav Klaus při své návštěvě v Bruselu. A byla to rétorika velmi podobná té ruské.

„Kdyby bylo všechno z toho pravda, tak už by tam musela být alespoň milionová ruská armáda, která tam nepřetržitě rok putuje, a to myslím, že pravda není. Proto si počkejme na faktická, reálná data, abychom mohli dělat nějaký vážný, závažný soud,“ řekl Klaus, který se v Evropském parlamentu účastní konference k výročí pádu Železné opony.

Martin Dorazín, ČTK, Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme