Rusko poslalo na Krym raketový systém S-400, Medveděv hrozí diplomatickým tichem

Rusko vyslalo na Krym obranný raketový systém S-400 Triumf. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na ruské zpravodajské agentury, které citují ministerstvo obrany. Jde o přezbrojení na nejmodernější protiraketový systém, které Rusko avizovalo už minulý měsíc. Kvůli údajnému pokusu ukrajinských záškodníků proniknout na Krym během minulého víkendu navíc Rusko zvažuje přerušení diplomatických vztahů mezi zeměmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketový systém S-400

Raketový systém S-400 | Foto: CC BY 3.0, Vitaly V. Kuzmin

Přerušením diplomatických styků Ukrajině v pátek pohrozil ruský premiér Dmitrij Medveděv. Důvodem vyostřených vztahů mezi zeměmi je incident z minulého víkendu, kdy se skupina údajných ukrajinských záškodníků pokusila proniknout na Krym.

Rusko ve středu uvedlo, že při dvou přestřelkách s diverzními a teroristickými silami na Krymu zahynuli dva ruští vojáci a několik dalších utrpělo zranění. Jeden Ukrajinec byl údajně dopaden a vypovídá.

Zpráva o novém raketovém systému na Krymu přišla jen dva dny poté, co ruský prezident Vladimir Putin slíbil protiopatření v reakci na střety mezi ruskými silami a - podle jeho slov - ukrajinskými sabotéry. Ukrajina však střety popírá.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na základě obvinění uvedl do zvýšené bojové pohotovosti všechny vojenské jednotky poblíž Krymu.

Ukrajinské speciální síly vtrhly na Krym, tvrdí Rusko. Kyjev označil informaci za vymyšlenou

Číst článek

Kyjev také poslal další vojáky k severní hranici ukrajinského poloostrova. Rada bezpečnosti OSN mezitím na uzavřeném zasedání potvrdila v souvislosti s novým napětím územní celistvost Ukrajiny. Rusko ale tento názor nepodpořilo.

Mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky GUR v pátek prohlásil, že mezi „diverzanty", zajatými Rusy, se sice skutečně nalézají „ukrajinští občané, vlastenci, ale ti nejsou v žádném vztahu ke GUR“. Doznání v opačném smyslu byla podle něj vynucena pod nátlakem.

Dolet až 400 kilometrů

Ruské ministerstvo obrany v pátek oznámilo, že raketový pluk 4. armády Jižního vojenského okruhu rozmístěný na Krymu získal raketové komplexy S-400 Triumf.

Podle západních tiskových agentur byly rakety S-400 již přepraveny na Krym. Podle armádního komuniké, citovaného v ruských médiích, raketový pluk převzal nové zbraně na střelnici Kapustin Jar u Volgogradu, kde již také uskutečnil první ostré střelby na cvičné cíle. Komuniké neupřesnilo, zda se pluk s novými raketami již vrátil na Krym.

Porošenkova odpověď Rusku: Nařídil bojovou pohotovost u poloostrova Krym

Číst článek

Rakety s doletem do 400 kilometrů jsou určeny k sestřelení strategických i taktických vojenských letadel nebo balistických raket.

S-400 se mohou pohybovat ve výškách od několika metrů do několika kilometrů. V současné době tyto komplexy chrání ruskou základnu Hmejmím v Sýrii. Rusko dosud na okupovaném poloostrově používalo svůj starší systém S-300.

Oblast Krymu je důvodem konfliktů mezi oběma zeměmi od jara 2014, kdy Rusko po spěšně vypsaném referendu Krym anektovalo. Začlenění poloostrova do Ruské federace ale drtivá většina západních států neuznala.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme