Rusko pozastavilo členství v Parlamentním shromáždění Rady Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy potvrdilo bojkot ruské delegace. Do dubna jí prodloužilo zákaz hlasování. Důvodem je anexe ukrajinského Krymu a podpora proruských separatistů na Ukrajině. Ruští poslanci v reakci prohlásili, že až do konce roku se nebudou zasedání účastnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rada Evropy

Rada Evropy | Foto: Rada Evropy

„Byli jsme jediní, kdo říkal pravdu o událostech na Ukrajině, proto nám vzali hlasovací právo,“ uvedl šéf ruské delegace Alexej Puškov.

„Ruská delegace pozastavuje svou činnost v Parlamentním shromáždění minimálně do konce roku a přerušuje veškeré kontakty s touto organizací,“ řekl Puškov televizi Rossija 25.

Pohrozil, že Rusko ukončí členství i v Radě Evropy, to by mimo jiné znamenalo, že přestane uznávat Evropský soud pro lidská práva a mohlo by také obnovit trest smrti.

Pozastavením členství podle Puškova vypršela platnost pozvání pro evropské poslance, kteří chtěli v ruském vězení navštívit ukrajinskou letkyni Naděždu Savčenkovou. Ta už více než 40 dní drží hladovku.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme