Rusko rozmístilo v Sýrii operativní skupiny pro kontrolu příměří. Nasadí i drony

O novém klidu zbraní v Sýrii přicházejí rozporuplné informace. Rusko proto do všech syrských provincií vyslalo operativní skupiny pro kontrolu dodržování příměří. Platit začalo od pondělního večera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Sýrii začíná příměří. Souvisí i se začátkem velkého muslimského svátku oběti

V Sýrii začíná příměří. Souvisí i se začátkem velkého muslimského svátku oběti | Zdroj: Reuters

Ruští armádní pozorovatelé budou dohlížet na dodržování příměří všemi dostupnými způsoby včetně nasazení bezpilotních letadel, oznámilo ministerstvo obrany.

Náčelník ruského Centra pro příměří Vladimír Savčenko si v přenosu ze Sýrie postěžoval na Spojené státy, které podle něj doteď ruské straně neposkytly slíbené přesné údaje o dislokaci a objektech teroristické organizace fronta Nusra, respektive její nástupnické organizace, která nehledě na příměří pokračuje v útocích na vládní cíle.

Podle ruské armády ale bojovníci ve většině syrských provincií příměří zatím respektují.

Hlavním cílem klidu zbraní v Sýrii je především obnovení dodávek humanitární pomoci do oblastí, které jsou už delší dobu v obležení, nebo kde se bojuje.

Jen v Aleppu bylo v posledních týdnech na 300 tisíc lidí ohrožených nedostatečnými dodávkami základních potravin a zdravotnického zařízení.

Druhým zásadním cílem je rozlišit opozici na tu, kterou západ uznává za legitimní a na různé islamistické skupiny, především ty nejradikálnější z nich, které označuje jako džihádistické.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme