Rusko se pokusilo zadržet sestru ukrajinské pilotky Savčenkové. Pohraničníci jí zabavili pas

Ruské úřady se pokusily zadržet Věru Savčenkovou, sestru ukrajinské pilotky odsouzené v Rusku k 22 letům vězení. Ruští pohraničníci ji odmítli pustit zpět na Ukrajinu a zabavili jí pas. Rusko a Ukrajina se krátce před incidentem dohodly na podmínkách výměny ukrajinské pilotky Nadi Savčenkové za dva ruské vojáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Věra Savčenková, sestra ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové žádá v Moskvě její propuštění

Věra Savčenková, sestra ukrajinské pilotky Naděždy Savčenkové žádá v Moskvě její propuštění | Zdroj: Reuters

Věra Savčenková se vracela z Ruska zpět na Ukrajinu, když ji na hranicích zastavili ruští příslušníci.

Sestra ukrajinské důstojnice je na seznamu hledaných osob kvůli údajné výtržnosti u čečenského soudu. Hrozí jí až 6 měsíců za mřížemi za urážku soudce.

Pohraničníci jí zabavili pas, Savčenková se zamkla v diplomatickém autě a poté zamířila zpět do Ruska. Je na cestě na ukrajinský konzulát v Rostově.

Kyjev už vyslal do Ruska diplomata. Kancelář ukrajinského prezidenta oznámila, že Věra Savčenková zůstane v diplomatickém voze spolu s ukrajinským konzulem, dokud se celá věc nevyřeší.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí prý doufá, že se Rusko nesnaží získat dalšího zajatce. Incident na hranicích se stal jen několik hodin poté, co se ruská a ukrajinská strana dohodly na tom, jak přesně dojde k výměně Nadi Savčenkové za dva ruské vojáky zajaté a odsouzené na Ukrajině.

Podle obhájce ukrajinské pilotky se celá procedura může protáhnout až na dva měsíce, protože nejde o klasickou výměnu, která je možná jen v případě válečných zajatců.

Pro Savčenkovou 22 let vězení

V červnu 2014 byla ukrajinská letkyně Naďa Savčenková zatčena v Rusku za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů u východoukrajinského Luhansku.

Jako důstojnice letectva měla navést palbu ukrajinských jednotek. V důsledku toho prý 17. června 2014 zahynuli žurnalisté Igor Korneljuk a Anton Vološin.

Případ se dostal až k ruskému soudu. Obžaloba navrhovala trest 23 let vězení za vraždu a překročení hranic. Soud poslal Savčenkovou minulý měsíc do vězení na 22 let. Ukrajinka vinu odmítá.

Nadija Savčenková během čtení výše trestu u doněckého soudu | Foto: Reuters

Anna Jadrná, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme