Rusko se přiznalo: Poskytli jsme Janukovyčovi 'dočasný azyl'

Rusko poprvé přiznalo, že poskytlo svrženému ukrajinskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi "dočasný azyl". Oznámila to ve čtvrtek agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na informaci migrační správy ruského ministerstva vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu | Zdroj: Reuters

Janukovyč v únoru 2014 po protivládních demonstracích v Kyjevě uprchl s podporou Kremlu do Ruska, nyní žije v Rostově na Donu.

Bývalý prezident je na Ukrajině stíhán za zneužití pravomoci a za podíl na smrti stovky lidí, kteří při srážkách s policií během převratu zahynuli na kyjevském náměstí Nezávislosti. Kyjevská prokuratura ale dosud s kauzou nepokročila s odůvodněním, že nezná místo exprezidentova pobytu. Bez této informace nemohla Janukovyče předvolat k výslechu ani předat věc soudu.

O zprávu ohledně Janukovyčova azylu požádal Kyjev ruské úřady několikrát, naposled letos v červenci. Odpověď podle Interfaxu přišla koncem září. Píše se v ní o "dočasném azylu" v Rostově, ale i o tom, že Janukovyč nežádal o ruské občanství, jak spekuloval ukrajinský tisk.

O tom, zda se Janukovyč k výslechu na Ukrajinu dostaví, panují pochybnosti. Exprezident v azylu poskytl několik rozhovorů a několik jeho projevů se objevilo na sociálních sítích. K výjezdu z Ruska se ale zatím neodhodlal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme