Rusko údajně podporovalo separatismus na Ukrajině už před pádem Janukovyče

Rusko údajně iniciovalo a podporovalo odtržení regionů východní a jižní Ukrajiny ještě před loňským pádem prezidenta Viktora Janukovyče. Vyplývá to z kremelských materiálů, které zveřejnil list Novaja Gazeta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rusko - Moskva

Rusko - Moskva | Zdroj: Reuters

Autoři analýzy situace na Ukrajině předpověděli svržení Viktora Janukovyče, kterého charakterizovali jako politika nízkých morálně-volních vlastností.

Doporučili prostřednictvím médií rozpoutat kampaň zdůrazňující nebezpečný ukrajinský nacionalismus na západě země, financovaný z Polska a Velké Británie, i sociální obavy ruskojazyčných obyvatel na jihu a východě.

Poradili iniciovat referenda o samostatnosti s výhledem na připojení Krymu a Charkovské oblasti k Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko údajně připravovalo odtržení jižních a východních oblastí od Ukrajiny. O tajném kremelském materiálu mluví zpravodaj Martin Dorazín

„Moskva v žádném případě nesmí omezit svou politiku na Ukrajině jen na pokusy ovlivňovat kyjevskou politickou skladbu,“ citovala z materiálu Novaja Gazeta.

Kremelská analýza se dotýká i České republiky a dalších států. „Cílem politiky Ruska je zásadním způsobem změnit geopolitickou situaci ve střední a východní Evropě a vrátit Rusku v tomto regionu jednu z hlavních rolí,“ stojí v analýze.

Plán proruských separatistů na založení státu Nové Rusko (Novorossija) | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme