Rusko upraví vojenskou doktrínu. Kvůli krokům NATO a Ukrajiny

Rusko chce upravit vojenskou doktrínu. Podle Kremlu je nutné reagovat na vývoj ukrajinské krize i kroky Severoatlantické aliance. Ta zvyšuje vojenskou přítomnost ve východní Evropě a plánuje vytvoření jednotek rychlé reakce, které by měly být schopné okamžitě zasáhnout v případě ohrožení spojeneckých zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolona ruských obrněných vozidel u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou, 15. srpna

Kolona ruských obrněných vozidel u města Kamensk-Šachtinskij poblíž hranice s Ukrajinou, 15. srpna | Zdroj: Reuters

Podle zástupce tajemníka kremelské bezpečnostní rady Michaila Popova upraví Rusko vojenskou doktrínu tak, aby reagovala na přiblížení Severoatlantické aliance k ruským hranicím a na situaci v Evropě a na Ukrajině.

„Nepochybuji, že přiblížení vojenské infrastruktury členských zemí NATO k hranicím naší země, a to i cestou rozšíření paktu, si uchová své místo jako jedna z vnějších vojenských hrozeb pro Ruskou federaci,“ řekl Popov v rozhovoru pro ruskou agenturu RIA Novosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko plánuje upravit vojenskou doktrínu. Kvůli situaci na Ukrajině a krokům NATO. Téma rozebral komentátor ČRo Libor Dvořák.

Zjevná je podle něj i snaha USA a dalších členských zemí aliance zvyšovat "strategický útočný potenciál", a to zejména vytvořením globálního systému protiraketové obrany, přijetím nových koncepcí užití vojsk a vývojem zásadně nových zbraní, včetně hyperzvukových raket, schopných dosahovat mnohanásobků rychlosti zvuku.

Nové vojenské hrozby se podle Kremlu projevily v událostech "arabského jara", při konfliktu v Sýrii a také na Ukrajině. Tu Popov označil za "další etapu politiky 'barevných revolucí'".

NATO by mělo na summitu ve Walesu tento týden rozhodnout o zřízení několikatisícové vojenské síly, která bude schopna rychle reagovat na ohrožení členské země NATO. O plánu vytvoření speciální jednotky rychlé reakce informoval v pondělí generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

„Díky existenci těchto sil bude každý potenciální agresor vědět, že kdyby začal byť jen přemýšlet o útoku na nějakou zemi aliance, postavili by se mu nejen vojáci této země, ale i vojáci NATO,“ uvedl.

Rebelové na východě Ukrajiny hlásí úspěchy, ukrajinská armáda stahuje jednotky

Číst článek

Komentátor ČRo Libor Dvořák upřesňuje, že Michail Popov dnes prohlásil, že Rusko musí upravit text své vojenské doktríny, a to do konce tohoto roku. „Myslím si, že bude v podstatě jen konstatováno to, čeho už jsme svědky. Tedy že Rusko považuje NATO přinejmenším za potenciálního protivníka,“ míní Dvořák.

„Popov při zdůvodnění změny vojenské doktríny argumentoval tím, že aliance se masivně začíná přibližovat ruské hranici, zejména do Pobaltí a Polska, že je nepřehledná situace na Ukrajině, a také jmenoval problémy s protiraketovou obranou, kterou USA připravují. Zkrátka nic dobrého od toho asi čekat nemůžeme,“ myslí si komentátor.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme