Rusko uznává legitimitu voleb na východě Ukrajiny, Západ nikoliv

V nedělních volbách v povstaleckých republikách na východě Ukrajiny zvítězili podle očekávání separatisté. Rusko považuje kontroverzní hlasování za legitimní, Kyjev i Západ výsledky uznat odmítají. Nově zvolení zástupci proruských republik ale dali najevo, že jsou připraveni zahájit mírová jednání s Ukrajinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté v samozvané Doněcké republice oslavují výsledek voleb

Proruští separatisté v samozvané Doněcké republice oslavují výsledek voleb | Zdroj: Reuters

Voliči odevzdali své hlasy dosavadním vůdcům samozvané Doněcké a Luhanské lidové republiky.

V Luhansku podle odhadů vyhrál s více než 60 procenty hlasů Igor Plotnickij. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura AFP. V Doněcku pak podle volební komise zvítězil s obrovským náskokem Alexandr Zacharčenko. Získal prý nejméně 81 procent hlasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve volbách na východě Ukrajiny, které neuznává Kyjev ani západ, se potvrzuje posílení pozic povstaleckých lídrů. Informace má Martin Ježek

Zacharčenko i Plotnický měli ve volbách několik protikandidátů, ale jejich jména prakticky nikdo neznal. Na východě Ukrajiny neproběhla žádná klasická kampaň, ani kandidáti nepředstavovali svůj program.

Ani jeden z vítězů voleb se navázání dialogu s Kyjevem nebrání, vyjednávat ale chtějí pouze jako rovný s rovným.

„Federace s Ukrajinou je málo pravděpodobná. Zeptejte se lidí – Ukrajina je odmítla, nechce přijmout vlastní národ. Přestala jim vyplácet platy a důchody a ty peníze použila na boj proti nám,“ upozornil Plotnickij.

„Aktivita našich lidí ukázala, že dokážeme válčit, ale také bojovat za budoucnost a lepší život. Jsme připravení jednat s kýmkoliv, kdo nás bude poslouchat, aby v naší zemi už nikdo neproléval krev,“ vzkázal Zacharčenko.

Devadesátiprocentní volební účast

Otázky podle pozorovatelů jsou kolem volební účasti. Žádné oficiální údaje zatím nejsou k dispozici. Volební komise ale prý nechávaly hlasovat lidi, kteří vůbec nebyli na seznamech voličů - mohl tak volit kdokoliv, kdo se prokázal ukrajinskými doklady.

Podle komentátorů není vůbec jasné, jestli někdo hlídal, aby tito lidé neobrazili za den víc volebních místností. Mnoho lidí také mohlo hlasovat po internetu a tady jsou podobné otazníky. Je prý ovšem jasné, že o volby byl skutečně velký zájem a neoficiálně se hovoří o tom, že účast byla kolem 90 procent.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že Moskva uznává legitimitu voleb v separatistických republikách. Zdůraznil také, že je důležité, aby noví vůdci jednali s Kyjevem.

Ukrajina ale už dříve oznámila, že separatistické volby jsou podle ní protiústavní, a výsledky proto nebude akceptovat. Evropská unie volby označila za překážku pro mírový proces.

Německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeyer uvedl, že tyto volby zatěžují proces vedoucí k míru. Ministryně zahraničí Evropské unie Frederica Mogerini prohlásila, že volby jsou ilegální a protiprávní a vyzvala k respektu nezávislosti Ukrajiny ze všech stran.

Martin Dorazín, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme