Rusko viní ukrajinského novináře ze špionáže. Provokace, zní z Ukrajiny

Rusko zadrželo ukrajinského novináře a obvinilo ho ze špionáže. Potvrdila to v pondělí ruská tajná služba. O uvěznění Romana Suščenka, zatčeného již v pátek, nejprve informovali občanští aktivisté. Ukrajinci považují případ za provokaci. Žurnalistovi hrozí v Rusku až 20 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Berdych žadá o podmíněné propuštění z vězení

David Berdych žadá o podmíněné propuštění z vězení | Foto: Filip Jandourek

„Naprosto náhodou jsme v cele moskevské vazební věznice Lefortovo narazili na 47letého ukrajinského občana Romana Suščenka, kterého viní ze špionáže,“ ohlásila podle zpravodajského serveru Newsru.com Zoja Světovová ze sdružení Otevřené Rusko.

Světovová patří k aktivistům dohlížejícím na dodržování práv vězňů. Dozorci podle aktivistky zakázali členům občanské komise ptát se novináře na jeho případ. „Podrobnosti o svém zatčení a obvinění nám nemohl sdělit," dodala aktivistka.

Nicméně Suščenko prý uvedl, že po zatčení musel čelit psychickému nátlaku a že mu vyšetřovatel zakázal zatelefonovat manželce, že byl zatčen. Novinář také požádal aktivisty, aby informovali ukrajinského konzula.

Špionáž pro Ukrajinu, nebo provokace ze strany Ruska?

Advokáta mu určila ruská tajná služba FSB, která v pondělí zadržení žurnalisty potvrdila. Ukrajinec podle ní shromažďoval utajované informace o ruských ozbrojených silách a byl zatčen „při špionážní operaci". Ruská tajná služba tvrdí, že jde o agenta ukrajinské armádní rozvědky.

Ukrajinská tisková agentura Ukrinform, pro kterou Suščenko pracuje od roku 2002, označila zadržení novináře za „drzou a naplánovanou provokaci“.

Suščenko od roku 2010 působí jako zpravodaj ve Francii, v době zatčení byl na dovolené a do Moskvy odcestoval soukromě. Manželka Anžela o muži dva dny nevěděla a o jeho zadržení se dozvěděla až v neděli od manželových příbuzných.

Následně informovala ukrajinské velvyslanectví v Moskvě. Ukrajinské úřady už oznámily, že případ sledují a shromažďují informace.

Ukrinform a Suščenkova manželka si jako obhájce najali ruského advokáta Marka Fejgina, který v nedávné minulosti hájil ukrajinskou důstojnici a poslankyni Naděždu Savčenkovou, po odsouzení vyměněnou za dva ruské zajatce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme