Rusko zastavilo lety do Egypta, cestovní kanceláře začínají počítat ztráty

Rusko z bezpečnostních důvodů pozastavilo veškeré lety do Egypta s cestujícími na palubě. Moskva přesto odmítá potvrdit, že příčinou letecké katastrofy na Sinaji minulou sobotu byl výbuch bomby. V troskách letadla zahynulo 224 lidí. Vláda teď ruským turistům v Egyptě radí, aby nepropadali panice a zůstali tam do konce dovolené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští turisté v Egyptě jsou nespokojení. Mají málo informací od vlády (ilustrační foto)

Ruští turisté v Egyptě jsou nespokojení. Mají málo informací od vlády (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Od 20 hodin moskevského času bylo pozastaveno linkové, charterové i tranzitní spojení mezi Ruskou federací a Egyptskou arabskou republikou. Příslušné telegramy už jsme odeslali všem devíti leteckým společnostem a více než 20 letištím, odkud se létá do Egypta,“ oznámil ministr dopravy Maxim Sokolov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko z bezpečnostních důvodů pozastavilo veškeré lety do Egypta s cestujícími na palubě

Toto opatření ale neznamená, že letadla zůstanou na zemi a ruští turisté se z Egypta nebudou mít jak vrátit.

„Letadla těchto společností budou odlétat prázdná. Na egyptských letištích naloží cestující, kteří se prokáží letenkami na daný den, ale bez zavazadel,“ doplnil Sokolov.

Kufry přiletí později po důkladné bezpečnostní prohlídce. V egyptských letoviscích zůstává podle odhadů 45 až 70 tisíc ruských občanů.

„Turisté se budou z Egypta do Ruska vracet v plánovaném termínu. Nepočítáme s žádnou předčasnou evakuací, toto slovo je nepatřičné. Jde o návrat domů. Většina turistů odletěla na dva týdny a po dvou týdnech se také vrátí, žádná podstatná zdržení nečekáme,“ upřesnil vicepremiér Arkadij Dvorkovič, šéf vládního krizového štábu.

Rusové v Egyptě si stěžují, že mají málo informací o tom, jak chce vláda jejich situaci řešit.

„Úkolem číslo jedna je spočítat, kolik přesně našich občanů se v Egyptě teď rekreuje, poskytnout jim informace o rozhodnutích, která jsme přijali a samozřejmě je dostat zpátky domů. O kompenzacích za prodané zájezdy rozhodneme později,“ uvedl Oleg Safron, ředitel Federální agentury pro cestovní ruch.

Zájezdy do Egypta si na listopad až březen koupilo asi sto tisíc klientů. Těm, kteří měli odletět v nejbližších dnech, nabízejí cestovní kanceláře náhradní pobyty v Turecku.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme