Rusko zatím nekomentovalo zveřejnění seznamu nežádoucích osob z Evropské unie

Rusko podle finské televize YLE zakázalo stup na své území 89 politikům a diplomatů z Evropské unie. Mezi nimi jsou podle tohoto zdroje i čtyři Češi. Ruské ministerstvo zahraničí ani Kreml zatím na zveřejnění takzvaného černého seznamu nereagovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zatím poslední vystoupení šéfa Kremlu před kamerami bylo 5. března, kdy se Putin v Moskvě setkal s italským premiérem Mateem Renzim

Zatím poslední vystoupení šéfa Kremlu před kamerami bylo 5. března, kdy se Putin v Moskvě setkal s italským premiérem Mateem Renzim | Zdroj: Reuters

Moskva nepopírala, že takový seznam existuje. Doteď ale odmítala prozradit konkrétní jména s tím, že dotyční to zjistí sami.

Z Čechů to jsou podle finské televize YLE šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, bývalý eurokomisař Štefan Füle a europoslanec Jaromír Štětina.

Seznam osob, které mají zakázán vstup do Ruska je reakcí na podobné opatření západních zemí. Ty na svůj seznam vnesly ty ruské politiky, kteří se podíleli na anexi Krymu nebo ji podporovali.

Mezi nimi jsou předsedové obou komor parlamentu, někteří poslanci, vůdci separatistů v Donbasu a na Krymu a například i zpěvák Josif Kobzon.

Podle bývalého eurokomisaře Štefana Füleho se ale oba seznamy nedají srovnávat. Ten evropský vznikal na základě pečlivých právních analýz a jsou na něm lidé, kteří se podíleli na porušování mezinárodního práva.

„Zatím co si naši ruští kolegové mohou přečíst přesně, proč jsme vybrali do našeho seznamu toho či onoho člověka, tak my se to nedozvíme. Řekl bych, že jde o určitou symboliku jejich strany. Jde stranou obsah a věcnost,“ naznačil.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme