Ruskou černomořskou flotilu posílí nejtišší ponorka na světě

V ruském Petrohradě slavnostně spustili do vody poslední ze šesti nových válečných ponorek. Diesel-elektrická ponorka Kolpino patří k nejtišším na světě a po zkouškách v Baltském moři bude zařazena do výzbroje Černomořské flotily se základnou na Krymu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská ponorka třídy Jaseň

Ruská ponorka třídy Jaseň | Foto: Sevmash

Nejnovější výrobek Admiralitních loděnic v Petrohradě dostal přezdívku Černá díra. V pořadí šestá ruská ponorka projektu 636 - Varšavanka - je díky tichému chodu a protiradarové ochraně prakticky neviditelná.

Ponorka, která má 52 členů posádky, dosahuje rychlosti 20 uzlů a ponornou hloubku 300 metrů.

Jde o multifunkční plavidlo, schopné odpalovat rakety a torpéda jak nad hladinou, tak pod ní. Kolpino je mimo jiné vybaveno raketovým komplexem Kalibr a raketami Střela nebo Jehla.

Alexandr Fedotěnkov z velení ruské námořní flotily uvedl, že ponorka Kolpino může operovat jak v pobřežních vodách, tak v oceánských hlubinách.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme