Ruský soud má vynést rozsudek nad ukrajinskou důstojnicí Savčenkovou

Zajatá ukrajinská důstojnice Naděžda Savčenková si má dnes vyslechnout verdikt ruského soudu. Prokurátor pro ni žádá 23 let vězení. Viní ji ze spoluodpovědnosti za smrt dvou ruských novinářů v Donbasu během války na východě Ukrajiny. Čtení zdůvodnění se ale může protáhnout až do zítřka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková

Nadija Savčenková | Zdroj: Reuters

Naděžda Savčenková ve své emocionální závěrečné řeči v kleci u soudu v jihoruském Doněcku obvinila Rusko z okupace ukrajinského území a odmítla jakoukoli vinu.

Savčenková pro sebe požaduje rychlé odsouzení a kvůli průtahům pokračuje v hladovce.

Ačkoli zajatá Ukrajinka výměnu za ruské zajatce na Ukrajině odmítá, Rusko a Ukrajina o ní budou jednat po vynesení rozsudku.

Savčenková je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Podle obžaloby v červnu 2014 navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli.

Ukrajinská důstojnice to ale odmítá. Podle obhajoby byla tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům. Mezinárodní společenství považuje proces za zmanipulovaný.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme