Rusové jsou pro podporu Damašku, ale nechtějí pozemní operaci, ukazuje průzkum

Většina Rusů podporuje, aby vláda poskytovala vojenskou a diplomatickou pomoc Sýrii, zároveň si však nepřejí zapojení Ruska do pozemní operace. Vyplývá to z průzkumu ruského Levada Centra. Rusko je na mezinárodním poli hlavním spojencem syrského prezidenta Bašára Asada. Syrské vládě dodává zbraně a pomáhá také s výcvikem syrské armády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medvěděv a Bašár Asad

Dmitrij Medvěděv a Bašár Asad | Foto: Kremlin.ru, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Pro politickou a diplomatickou pomoc Damašku se vyslovilo 67 procent lidí, zapojení do bojů však většina odmítla.

Proti přímé vojenské pomoci, která by zahrnovala pozemní operaci, se vyslovilo 69 procent účastníků průzkumu.

Co se týká přístupu vedení země, podporuje ho podle průzkumu 39 procent obyvatel Ruska. Proti se vyslovilo 11 procent dotázaných a třetina prý situaci v Sýrii nesleduje.

Průzkum se zabýval i ochotou Rusů přijímat syrské uprchlíky. S přijímáním nesouhlasilo 57 procent respondentů.

S Asadem, nebo bez? Putin a Obama se neshodnou na řešení konfliktu v Sýrii

Číst článek

Sýrie se potýká s bojovníky takzvaného Islámského státu, kteří kontrolují část území, ale zemi sužují také střety mezi vládou a dalšími odpůrci režimu.

Proti radikálům bojuje i mezinárodní koalice a jedná se i o zapojení ruské armády. Neshody však panují ohledně budoucnosti syrského prezidenta Bašára Asada.

Západní země poukazují na to, že na počátku současného krveprolití byl postup Asada proti odpůrcům režimu, a chtějí, aby budoucnost Sýrie byla bez něj. Rusko je na opak pro řešení, do kterého bude zapojená i současná syrská vláda.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme